Papegaaienziekte kan dodelijk zijn
NIJMEGEN (ANP) – De papegaaienziekte ofwel psittacose wordt veroorzaakt door een bacterie, die vogels bij zich kunnen dragen. Met name parkieten zijn berucht als ziekteverspreiders. De bacterie kan vrij lang overleven buiten het vogellichaam en wordt ook wel gevonden in volièrezand.
Mensen die geïnfecteerd zijn krijgen na een tot twee weken griepachtige klachten als koorts, verkoudheid, keelpijn, hoofd– en spierpijn. Als de ziekte niet met antibiotica wordt behandeld kan longontsteking optreden. Uiteindelijk kunnen leverproblemen ontstaan en een ontsteking van de hartspier. Oudere mensen die een verminderde weerstand hebben, kunnen aan papegaaienziekte sterven als zij geen behandeling krijgen.Veel vogels die de bacterie bij zich dragen zijn zelf niet ziek. Daarom adviseren artsen vogelhouders om handschoenen te dragen als ze de kooi verschonen en altijd de handen te wassen als ze bij de vogels zijn geweest. Plotselinge sterfte onder volièrevogels moet gemeld worden bij de dierenarts.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu komen in Nederland jaarlijks ongeveer dertig gevallen van psittacose voor. Vermoedelijk zijn er in werkelijkheid meer slachtoffers, stelt het RIVM, maar verloopt de ziekte in die gevallen dermate mild dat de patiënt niet naar de dokter gaat.