Politiek

CU bepleit betaalde arbeid gevangene

DEN HAAG - De ChristenUnie vindt dat gevangenen zinvolle, betaalde arbeid moeten verrichten. Daarmee zouden gedetineerden na vrijlating hun kansen in de maatschappij kunnen vergroten.

Redactie politiek
15 November 2007 10:18Gewijzigd op 14 November 2020 05:17

De Tweede Kamer debatteerde woensdag over de begroting van het ministerie van Justitie voor 2008. ChristenUnie-Kamerlid Anker zei dat gedetineerden beter worden voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij als ze al tijdens hun gevangenschap betaalde arbeid kunnen verrichten.Betaalde arbeid opent de mogelijkheid voor een „schuldenvrije start”, zo meent de ChristenUnie. Anker: „Op het moment dat iemand terugkomt in de maatschappij met een enorme schuldenlast om zijn nek, is het gevaar op recidive immers veel groter.” Bovendien zou betaalde arbeid de detentiekosten kunnen drukken.

Het voorstel van de ChristenUnie is niet nieuw. Twee jaar geleden pleitte de partij ook al voor betaalde arbeid en een goede schuldsaneringsregeling voor gevangenen. De toenmalige minister van Justitie, Donner, wilde daar niet aan meewerken.

Minister Hirsch Ballin, de huidige bewindsman op het departement, presenteerde onlangs de nota ”Veiligheid begint bij voorkomen”. Daarin pleit het kabinet voor een verbetering van de hulp aan gedetineerden bij terugkeer in de maatschappij. De regeringscoalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie heeft zich ten doel gesteld de recidive binnen drie jaar met 10 procent terug te dringen.

De SGP-fractie greep het begrotingsdebat aan om haar zorgen uit te spreken over ontwikkelingen op het terrein van huwelijk en gezin. Het kabinet laat zich te veel leiden door „de vraag of er ergens vraag naar is”, zo zei SGP-Kamerlid Van der Staaij. Hij verwees daarbij naar het kabinetsbesluit om het geregistreerd partnerschap niet af te schaffen en de discussie over het lesbische ouderschap. „Heeft het kabinet ook eigen richtinggevende principes op het terrein van de juridische ordening van familie en gezin?”

Verder zei Van der Staaij „blij” te zijn met het besluit van het kabinet om het verbod op smalende godslastering te handhaven. Hij voegde daar wel aan toe dat „handhaving dan ook echt handhaving moet zijn.” „Dan moet er ook daadwerkelijk actie worden ondernomen tegen provocerende kruisigingsscènes”, aldus de SGP’er.

De PVV pleitte in het debat voor een digitale schandpaal met gegevens over criminelen. Op internet zouden vijf jaar lang de naam, adresgegevens en een foto van een veroordeelde crimineel moeten komen te staan.

„De burger heeft het recht te weten wie de criminelen onder ons zijn”, zei PVV-Kamerlid De Roon. Hij denkt bovendien dat een digitale schandpaal een preventieve werking heeft, omdat potentiële criminelen zich extra zullen bedenken voordat ze over de schreef gaan.

De Roon vroeg minister Hirsch Ballin het initiatief voor zo’n digitale schandpaal te nemen. Gebeurt dat niet, dan zal de PVV zelf met een wetsvoorstel van deze strekking komen.

De bewindslieden van Justitie zullen vanavond, tijdens het tweede deel van het debat, reageren op de vragen en voorstellen van de Tweede Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer