Binnenland

„Afbranden kerk A’foort schuld van omstanders”

AMERSFOORT - Als omstanders eerder 1-1-2 hadden gebeld, had de Elleboogkerk in Amersfoort, waarin het Armando Museum was gevestigd, wellicht gered kunnen worden. Dit zei burgemeester A. van Vliet-Kuiper van Amersfoort woensdagochtend tijdens de presentatie van een onderzoek van B & A Groep.

Van onze verslaggever
14 November 2007 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 05:16

Volgens de onderzoekers is het onbegrijpelijk dat omstanders meldden vanaf 13.00 uur rook uit de toren van de kerk te zien komen, maar dat niemand alarm sloeg. De brandweer ontving om 13.26 uur een automatische rookmelding, waardoor in eerste instantie niet meer dan één tankautospuit naar de Elleboogkerk reed.De bevelvoerder sloeg bij aankomst om iets over halftwee direct groot alarm. Pas daarna kwam de hulpverlening via politie en brandweer goed op gang. De uitkomst van het rapport laat volgens burgemeester A. van Vliet de noodzaak zien van goede voorlichting aan burgers over hoe te handelen bij calamiteiten. „Iedereen heeft staan kijken naar de rook die al enige tijd uit de toren kwam, maar niemand kwam kennelijk op het idee om 1-1-2 te bellen”, zo zei ze woensdagmorgen. „Het eerste 1-1-2-telefoontje kwam nota bene vanuit het stadhuis.”

De onderzoekers concluderen verder dat de brandweer professioneel is opgetreden en dat de hulpdiensten uitbreiding van het vuur hebben weten te voorkomen.

De oorzaak van de brand is ondanks uitgebreid tactisch en forensisch onderzoek niet vast te stellen. Als gevolg van de brand en het instorten van het dak zijn de meeste sporen verloren gegaan, maar waarschijnlijk is de brand hoog in of rond het kerkgebouw begonnen. De politie sluit niet uit dat de brand te maken heeft met een kortsluiting of een defect in de apparatuur boven in de kerk. Ook kan ze niet uitsluiten dat de oorzaak van de brand het gevolg is van een in de kerk terechtgekomen vonk tijdens loodgieterswerkzaamheden. De politie heeft vastgesteld dat de medewerkers van het installatiebedrijf en andere aanwezige werklieden zorgvuldig hebben gehandeld en werkten volgens de geldende regels en voorschriften.

De hulpdiensten kwamen diverse obstakels tegen op weg naar de brand. Eén brandweerauto arriveerde op de Lange Gracht in plaats van de kruising Breestraat/Kromme Elleboogsteeg. Volgens de onderzoekers werkte de beïnvloeding op verkeerslichten op een kruising bij het stadhuis niet. Ook wegwerkzaamheden en een verkeerd geparkeerde bestelwagen belemmerden de doorgang. „Dat alles leverde een vertraging op van drie minuten. Die vertraging heeft geen wezenlijke invloed gehad op de bestrijding en het verloop van de brand”, aldus de onderzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer