Buitenland

Peres en Abbas spreken Turken toe

ANKARA (ANP/AFP) - De Palestijnse en de Israëlische president hebben dinsdag in een ongebruikelijke eensgezindheid het Turkse parlement toegesproken.

14 November 2007 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 05:16

De Israëlische president Shimon Peres noemde vredesoverleg over het Midden-Oosten, dat later dit jaar zal plaatsvinden in Annapolis in de Amerikaanse staat Maryland, een „historische kans die niet in een historische mislukking mag ontaarden.” De Palestijnse president Mahmud Abbas, die na Peres sprak, benadrukte eveneens dat het te luchtig opvatten van het overleg gevaarlijke consequenties kan hebben.Het was voor het eerst dat een Israëlisch staatshoofd een parlement in een land met een moslimmeerderheid toesprak.

Hamas heeft dinsdag verdere stappen tegen Fatah in het vooruitzicht gesteld naar aanleiding van de massabijeenkomst die Fatah maandag in Gaza-stad organiseerde en die uitliep op een bloedbad toen Hamasleden het vuur op de menigte openden. In de nacht van maandag op dinsdag pakte de Hamaspolitie al 400 Fatahaanhangers op, onder wie tientallen organisatoren van de bijeenkomst waarop de derde verjaardag van het overlijden van de Palestijnse leider Yasser Arafat werd herdacht.

Hamaswoordvoerder Taher Nunu zei dat Fatah het geweld had uitgelokt. Sommigen in de demonstratie creëerden een atmosfeer van chaos, zei hij, en in redevoeringen werd ophitsende taal jegens de Hamasregering gebezigd. De regering kwam gisteren bijeen om het geweld te bespreken, zei Nunu. Zij zal haar beleid tegenover Fatah herzien en „verdere maatregelen” nemen.

Het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten legde de schuld echter bij Hamas, die volgens het centrum buitensporig geweld had gebruikt. Uit onderzoek blijkt, zo zei de groep, dat Hamaspolitieagenten de Fatahaanhangers provoceerden door met een jeep op de menigte in te rijden. „De demonstranten gooiden stenen naar de politie, die daarop in het wilde weg begon te schieten en charges begon uit te voeren” op het plein waar de bijeenkomst werd gehouden, waardoor de doden en gewonden vielen.

Dinsdag heerste in Gaza-stad een gespannen stilte. De scholen bleven als teken van rouw gesloten en de meeste winkels waren dicht. De Hamaspolitie bleef aanvankelijk uit het zicht, maar nam tegen het eind van de dag haar posities in de stad weer in.

Fatah hield zich gedeisd. Begrafenissen voor de slachtoffers van het geweld van maandag verliepen zonder incidenten, al werden bij een ervan leuzen tegen Hamas geroepen. „Dood aan de sjiieten, dood aan de criminelen” scandeerde de menigte. Fatahaanhangers schelden Hamasaanhangers vaak uit voor sjiieten vanwege hun nauwe banden met het radicaalislamitische regime in Iran.

In steden op de Westoever gingen Fatahaanhangers gisteren de straat op om steun te betuigen aan president Mahmud Abbas. Abbas noemde het optreden van Hamas een afschuwelijke misdaad en kondigde drie dagen rouw af voor de slachtoffers.

De massabijeenkomst in Gaza werd door Fatah mede georganiseerd om te laten zien dat Abbas namens een meerderheid van de Palestijnen spreekt als hij later deze maand in de Verenigde Staten deelneemt aan een vredesconferentie voor het Midden-Oosten. Een peiling die deze week onder 1200 Palestijnen op de Westoever en in de Gazastrook werd gehouden toont aan dat steeds meer Palestijnen zich achter Abbas scharen. De president kreeg het vertrouwen van 40 procent, Hamas van slechts 20 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer