Stratenmaker tilt te zwaar
DEN HAAG - Stratenmakers tillen vaak te zwaar en werken liever met de hand dan machinaal. Hoewel dat ten koste gaat van hun gezondheid, zitten ze niet te wachten op de Arbeidsinspectie: „Bij de boetes hebben we het niet over dubbeltjes.”
De Arbeidsinspectie onderzocht vorig jaar 380 locaties waar straten werden gelegd, en concludeert dinsdag dat de werkomstandigheden in de helft van de gevallen onveilig zijn. Stratenmakers tillen niet alleen te zwaar, ze ademen ook kankerverwekkende kwartsstof in bij het doorzagen van trottoirbanden en natuursteentegels of dreigen te worden aangereden door langskomend verkeer.De inspecteurs moesten bijna 240 keer verbeteringen eisen omdat de stratenmakers meer dan de maximaal toegestane 25 kilo tilden. Twaalf keer is het werk stilgelegd wegens een direct gevaar voor de gezondheid.
Volgens de inspectiedienst wordt ten onrechte weinig gebruikgemaakt van mogelijkheden om machinaal bestratingswerk uit te voeren. Terwijl dat bij grotere oppervlakten juist goedkoper is, weinig afdoet aan de kwaliteit en vooral ook gezonder is voor de werknemers.
Een man uit de praktijk, die 2,5 jaar stratenmaker was en liever niet bij name wordt genoemd, ziet wel degelijk verschil tussen handwerk en machinaal. „Op grote oppervlakten werk je wel sneller, maar de lijnen zijn zo recht en je ziet afdrukken van de machine. En machinaal werk is geestdodend, dom werk.” Volgens hem redt een stratenmaker het met machinaal werk ook niet om binnen de geplande tijd te blijven.
In twee jaar kwam hij „drie of vier” mensen tegen die op hun zestigste nog stratenmaker waren. „Ik heb geen cijfers, maar ik weet dat er veel arbeidsongeschikt werden. Anderen werden grondwerker of vonden een baan op een kraantje. Ze moesten wel. Ze konden niet meer.”
Zelf werd hij recent voorman bij een aannemer. „Als ik nu de anderen aan het werk zie, denk ik: Jongens, als jullie nog dertig, veertig jaar stratenmaker willen zijn, moet er iets veranderen.”
Toch klinkt hij niet enthousiast over de nieuwe controles die de Arbeidsinspectie heeft aangekondigd. De inspectie kijkt vanaf volgend jaar of bestratingsbedrijven en hun opdrachtgevers verbeteringen hebben aangebracht. „Ze schreeuwen al een paar jaar dat er meer controles komen. Ik heb er zelf niet zo veel van gemerkt. En, eerlijk gezegd, als je voor jezelf werkt zit je ook niet te wachten op inspecties - krijg je een boete, dan hebben we het niet over dubbeltjes.”