CDA-leden steunen ontslagplan Donner
DEN HAAG - CDA-minister Donner van Sociale Zaken heeft van zijn eigen partij het vertrouwen gekregen om door te gaan met de vereenvoudiging van het ontslagrecht.
Een deel van de CDA-achterban is kritisch over de ontslagplannen van minister Donner. Maar tijdens het CDA-partijcongres van zaterdag werd de kritiek door de meerderheid verworpen.Donner wil het voor werkgevers mogelijk maken personeel te ontslaan zonder toets door de rechter. Hij denkt dat de arbeidsparticipatie hierdoor zal stijgen. PvdA, ChristenUnie en de vakbeweging vrezen dat de CDA-minister de rechtsbescherming van werknemers te veel aantast. De discussie over het ontslagrecht zit al weken muurvast.
Het ontslagrecht had het CDA-congres de hele dag in zijn greep. Aan het begin van het congres voerde vakcentrale CNV samen met de bonden FNV en MHP actie tegen de plannen van het kabinet. Drie door het congres ingediende resoluties, die gericht waren tegen de voorstellen van Donner, werden uiteindelijk na een felle discussie verworpen.
CDA-partijvoorzitter Van Heeswijk en fractievoorzitter Van Geel hadden de resoluties van tevoren ontraden. Ze riepen de leden op om minister Donner niet voor de voeten te lopen. „Laten we hier het volle vertrouwen in Donner uitspreken”, sprak Van Geel.
CNV-voorzitter Paas, die tevens CDA-lid is, toonde zich teleurgesteld. Volgens hem leidt een versoepeling niet tot meer werkgelegenheid.
Voorzitter Jongerius van vakcentrale FNV, die te gast was op het congres, voorspelde dat nu de problemen in de coalitie in een „hogere versnelling” zullen komen. Donner zal zich „gesterkt voelen in zijn stijfkoppigheid”, zo zei ze.
Verder werd tijdens het congres een resolutie aangenomen met de oproep om een nationaal opvoedingsdebat met ouders te starten. De resolutie werd ingediend door 26 CDA-wethouders voor Jeugd en Gezin. Onder hen de Rotterdamse wethouder Geluk. De indieners vinden dat het debat over opvoeding „te veel en te vaak over de hoofden van de ouders heen” wordt gevoerd. Bovendien bestaat volgens hen bij maatschappelijke organisaties onduidelijkheid over de vraag op welke wijze ouders aangesproken mogen worden op hun opvoedingstaak.
Het CDA moet daarom een nationaal opvoedingsdebat starten, zo vinden de wethouders. Op die manier hopen ze voor ouders en bestuurders helderheid te krijgen over de verschillende taken en verantwoordelijkheden.
CDA-fractievoorzitter Van Geel pleitte tijdens het congres voor een parlementaire enquête naar de banden en de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Hij wil dat er onder meer wordt gekeken naar de vastgoedsector en naar advocaten en notarissen. Van Geel denkt dat de criminele onderwereld steeds verder in de maatschappij doordringt. De politiek zou daarom volgens hem in beeld moeten brengen wat er precies aan de hand is.