Kerk & religie

Turkmeense voorganger vrijgelaten

ASJCHABAD - De Turkmeense baptistenvoorganger Vyacheslav Kalataevsky, die ondanks dat hem een maand geleden pardon werd verleend nog altijd gevangenzat, is deze week vrijgelaten. Inmiddels is hij met zijn gezin herenigd.

Kerkredactie
9 November 2007 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 05:16

Kalataevsky bevond zich onder de 9000 gevangenen in Turkmenistan die op 9 oktober pardon kregen in het kader van de ”nacht van de almacht” tijdens de islamitische vastenmaand ramadan. Anders dan het overgrote deel van de gevangenen werd hij echter niet vrijgelaten. In plaats daarvan werd de 49-jarige baptistenvoorganger overgebracht naar een detentiecentrum in Arzuv, in het noordoostelijke deel van de hoofdstad Asjchabad. Hij dreigde het land te worden uitgezet.Dinsdagavond is hij echter alsnog vrijgelaten, zo meldde de Noorse nieuwsdienst Forum 18 donderdag, en kreeg hij toestemming zich weer bij zijn gezin in Asjchabad te voegen.

„Mijn vrouw Valentina schreef een officiële verklaring dat ik de wet niet zal schenden”, verklaarde Kalataevsky donderdag tegenover Forum 18. „Ze nam zelf de verantwoordelijkheid op zich.”

Volgens de voorganger, die tot drie jaar werkkamp was veroordeeld, zijn hem geen beperkingen opgelegd. „Ik wil mijn hartelijke dank uitspreken aan iedereen die mij en mijn gezin tijdens mijn gevangenschap heeft gesteund.”

Gevraagd naar zijn gezondheidstoestand na acht maanden in de cel te hebben doorgebracht, antwoordde Kalataevsky: „God schonk mij fysieke kracht.”

De baptistenvoorganger zei niet te weten of zijn vrijlating te maken had met een bezoek van de Turkmeense president Gurbanguly Berdymukhamedov aan Europese leiders in Brussel. „Het is mogelijk dat dit zo is, maar alles in Gods handen.”

Van de zeven gevangenen die dit jaar vanwege hun geloofsovertuiging werden veroordeeld -eerder sprak Forum 18 van zes- zijn er nu vijf vrijgelaten. De twee die geen pardon hebben gekregen, zijn de Jehovah’s getuigen Bayram Ashirgeldyyev en Begench Shakmuradov. Zij kregen in juli een straf opgelegd van twee jaar, omdat zij op grond van hun geweten weigeren in militaire dienst te gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer