Binnenland

Aad Nuis (1933-2007)

DEN HAAG (ANP) - ”Twee schelven hooi”, is de titel van een bundel met opmerkingen over poëzie en politiek van Aad Nuis. Nuis, die donderdag op 74-jarige leeftijd overleed, kon niet echt kiezen tussen letteren en politiek.

9 November 2007 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 05:15
Nuis Foto ANP
Nuis Foto ANP

Aad Nuis (18 juli 1933, Sliedrecht) was in het eerste paarse kabinet (1994-1998) staatssecretaris voor Cultuur en Media. Ook zat hij voor D66 in de Tweede Kamer en de Senaat. Maar daarvoor en daarna was hij literair criticus en publicist. Hij was redacteur van het literaire tijdschrift Tirade en schreef kritieken in de Haagse Post en de Volkskrant. Later zou hij columns schrijven voor NRC Handelsblad.Voor zijn politieke loopbaan studeerde hij politieke en sociale wetenschappen in Amsterdam, waar hij ook redacteur was van het studentenweekblad Propria Cures. Als politicus onderscheidde de lange Nuis zich door zijn artistieke haardos en zijn verfijnde, maar ook exacte formuleringen. D66-leider Pechtold omschreef hem donderdag als een politicus die „gezicht gaf aan de vrijzinnigheid” en die heel belangrijk is geweest voor D66. Nuis was al een jaar ziek, voordat er donderdag een einde kwam aan zijn leven.

Eind jaren zestig kwam Nuis duidelijk in het nieuws door zijn betrokkenheid bij de Weinrebaffaire. Hij zette zich in voor de rehabilitatie van Friedrich Weinreb, een Nederlandse econoom van Poolse afkomst die na de Tweede Wereldoorlog werd veroordeeld wegens heulen met de nazi’s.

Weinreb zelf beweerde dat hij juist geprobeerd had deportaties van Joden te voorkomen. Een onderzoek door het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie RIOD (1970-1976) stelde echter de rechters van direct na oorlog in het gelijk. Over de affaire-Weinreb voerde Nuis een hevige pennenstrijd met de auteur W. F. Hermans.

Als staatssecretaris gaf hij veel geld (ruim 136 miljoen euro) aan monumentenzorg en maakte hij een begin met de hervorming van de publieke omroep. Met de orkesten kreeg hij ruzie. Nuis wilde dat ze 7 procent van hun repertoire aan Nederlandse muziek zouden wijden, hij moest na mediapublicaties en felle tegenstand van de orkesten zelf het onderspit delven.

Jongerenomroep BNN heeft goede herinneringen aan de bewindsman, die de omroep liet toetreden tot het omroepbestel. Nuis dacht dat de komst van BNN de publieke omroep zou opfrissen. In de eerste uitzending trad Nuis op als presentator.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer