Bedrijven lopen warm voor gas in Siberië
MOSKOU (ANP) - Nederlandse bedrijven hebben de handen ineengeslagen in hun pogingen grote opdrachten te verwerven bij de gaswinning op het Siberische schiereiland Yamal. Ze presenteerden zich woensdag gezamenlijk aan de Russische autoriteiten om te laten zien wat Nederland te bieden heeft.
Shell, Gasterra, ingenieursbureau Haskoning en baggerbedrijf Van Oord behoren tot de ondernemingen die hopen hun voordeel te doen met de ruim 200 miljard euro die de komende tientallen jaren gemoeid zijn met de gaswinning. Dat gebeurt onder de meest extreme omstandigheden, aldus voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW. De Nederlandse bedrijven moeten in Moskou laten zien dat ze met hun kennis en techniek tot de wereldtop behoren. Ze proberen opdrachten te verwerven door samen te werken met Russische bedrijven, waaronder Gazprom.Premier Balkenende juicht de „samenhang” in de voorstellen van het Nederlandse bedrijfsleven toe. „De BV Nederland wordt goed op de kaart gezet.”
Nederland denkt Rusland niet alleen veel te bieden te hebben bij de winning van olie en gas en energiebesparing in de industrie, ook de modernisering van de landbouw en verbetering van de sector transport en logistiek zijn belangrijke thema’s tijdens het bezoek.
Het gaat in de handel met Rusland vandaag de dag om veel meer dan import van olie en gas, benadrukt staatssecretaris Heemskerk (Buitenlandse Handel). De grote investeringen die ondernemingen als Shell, Heineken en Unilever hebben gedaan in Rusland scheppen aanvullende mogelijkheden voor kleine en middelgrote bedrijven. Volgens Heemskerk, die vergezeld wordt van een handelsmissie van 35 bedrijven, geven de ondernemingen „een prachtig visitekaartje af.”
Wientjes, die in Moskou een groep van dertien topondernemers aanvoert, heeft er vertouwen in dat Rusland serieus werk maakt van de liberalisering van de economie. President Poetin heeft de Nederlandse captains of industry tijdens een langdurig gesprek verzekerd dat de tijden van de planeconomie niet zullen terugkeren. Staatssecretaris Heemskerk heeft in Moskou de hoop uitgesproken dat Rusland zal toetreden tot de WTO, de organisatie die ijvert voor vrije handel in de wereld.
Poetin vindt de Nederlandse bedrijven „relevant”, weet Balkenende. De Russische president benadrukte tijdens het bezoek tegenover de pers het belang van Nederland voor de Russische economie. Nederland is zijn belangrijkste handelspartner en de op een na grootste investeerder in Rusland.
Volgens Wientjes is het klimaat om zaken te doen in Moskou goed. „Nederlanders en Russen liggen elkaar. Bovendien staat Nederland bekend om zijn open economie en zien de Russen ons niet als politiek gevaarlijk.” Tot voor kort wierp het probleem dat Shell had met de Russische autoriteiten over het Sachalinproject nog een schaduw over de contacten, maar dat probleem is inmiddels opgelost, aldus Wientjes.
Hij kijkt liever vooruit, niet alleen naar Siberië, maar ook naar de Zwarte Zee. Daar liggen kansen voor Nederlandse baggeraars om kunstmatige eilanden te maken, zoals ze dat ook deden voor de kust van Dubai.
Premier Balkenende sprak woensdag nog met premier Viktor Soebkov en de Russische ministers van Economische Zaken en Landbouw. Na afloop toonde hij zich een „tevreden premier” die een kritische en constructieve relatie wil met Rusland, dat hij omschreef als „een jonge democratie.”
Woensdag sloot Balkenende het driedaagse bezoek aan Rusland af. Hoogtepunt was de langverwachte ondertekening van een akkoord over een pijpleiding die Russisch gas naar Europa gaat brengen.