‘Zuidhorn’ laat leerdienst nog liggen
De synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt heeft zaterdag negentig liederen vrijgegeven voor de eredienst. Het gaat om liederen die buiten het Liedboek voor de Kerken vallen. De synode heeft zaterdag nog geen besluit genomen voor de nadere invulling van de tweede dienst. Over deze kwestie leven in de kerk te veel vragen.
De synode had zowel vrijdag als de zaterdag nodig om één voor één 103 ’vrije’ liederen te beoordelen. Het ging om liederen uit eigen bundels (soms nog ongepubliceerd) en uit andere bundels, zoals ”Zingend geloven”, en ”Alles wordt nieuw”. Tijdens de zitting wees de synode dertien liederen af. Uiteindelijk werden 55 liederen uit andere bundels overgenomen en 35 uit eigen kring. Het betreft een goedkeuring in eerste lezing. Over drie jaar moet de volgende synode de definitieve beslissing nemen. Het vrijgeven van liederen uit het Liedboek voor de Kerken heeft de synode voorlopig voor de komende drie jaar gestopt, zo bleek eerder deze maand. Uiteindelijk zijn er 137 uit deze bundel definitief goedgekeurd door de synode.
De synode discussieerde ook over de invulling van de tweede kerkdienst. De synode van Leusden (1999) heeft uitgesproken dat de zondagmiddag en -avonddienst „een eigen karakter” hebben met het accent op het onderwijs in de leer van de kerk. ’Leusden’ gaf opdracht aan deputaten eredienst om hun onderzoek met betrekking tot de tweede dienst op zondag te voltooien, met gebruikmaking van de reacties van de kerken en van de synode.
Deputaten hebben nu in hun rapport een nieuwe orde van dienst aangeboden aan de kerken, die specifiek gericht is op diensten waarin de leer van de kerk wordt behandeld. Deputaten bieden daarin de mogelijkheid dat er bijdragen vanuit de gemeente komen, bijvoorbeeld in de vorm van een groepsbespreking. Deze bespreking zou plenair kunnen zijn maar ook in groepen. Zaterdag bleek echter dat er te veel vragen leven over de haalbaarheid ervan. „Het ging niet zozeer om het in gedrang komen van de Woordbediening”, zei eerste scriba drs. J. P. de Vries vanmorgen desgevraagd, „maar om de haalbaarheid ervan. Het gaat dan om praktische zaken als het feit dat het vaak dezelfde mensen zijn die aan het woord zijn en het probleem om duidelijk structuur te geven aan het gesprek.”
Het is nog niet zeker of de vrijgemaakte synode volgende week zaterdag haar laatste zitting kan hebben. Donderdagavond staat de kwestie van de breuk van 1967 (die leidde tot het ontstaan van de Nederlands Gereformeerde Kerken) op de agenda. Vrijdagmorgen moet er een besluit vallen over het wel of niet subsidie aanvragen voor de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, een kwestie die binnen de kerken zeer verdeeld ligt.