Binnenland

Antillianen verbaasd over uitingen Nederlandse politici

PHILIPSBURG/WILLEMSTAD (ANP) – De vele negatieve opmerkingen van de Nederlandse fractievoorzitters in de Tweede Kamer tijdens hun bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba hebben tot verbazing bij de Antilliaanse politici geleid.

30 October 2007 21:38Gewijzigd op 14 November 2020 05:14

In de eerste week van hun bezoek hebben de Nederlandse politici onder meer commentaar geleverd op de „mensonterende" omstandigheden van de Bon Futuro gevangenis op Curacao, de „levensbedreigende" situatie van de Isla–raffinaderij op Curacao, de „onacceptabele" situatie van de kindertehuizen op Sint Maarten en de „lakse" houding van politici op Sint Maarten tegenover de groeiende criminaliteit. Verdonk (Trots op Nederland) omschreef afgelopen zondag de Slotverklaring, het document over de staatkundige verandering van de Nederlandse Antillen, als „geld over de balk smijten".Antilliaanse politici zijn verbaasd over het gemak waarmee de Nederlandse politici hun uitspraken doen. Vlak voor de reis dreigde de niet meereizende Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid in het AD zelfs de Antillen op marktplaats.nl te zetten „als ze nog een keer in de fout gaan". Volgens de Antilliaanse premier De Jongh–Elhage een voorbeeld van „macho–taal".

Rutte (VVD) koppelde de bestrijding van de criminaliteit op Sint Maarten aan het verkrijgen van de autonome status door dat land. Hij pleitte voor een noodplan onder regie van de Nederlandse minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken). Zolang Sint Maarten kampt met een groot veiligheidsprobleem kan er volgens Rutte geen sprake zijn van een autonome status.

Glenn Sulvaran, voorzitter van de grootste partij van Curacao PAR en als Statenlid meereizend met de Nederlandse delegatie is kritisch over Rutte: „Gebrek aan kennis is ’a dangerous thing’. De wens op een autonome status binnen het Koninkrijk der Nederlanden is het recht op zelfbeschikking dat het volk van Sint Maarten heeft. Dat heeft niets te maken met de veiligheidssituatie op het eiland", aldus Sulvaran.

Pechtold (D66), voormalig minister van Koninkrijksrelaties, ziet het met lede ogen aan. Hij heeft zich de afgelopen dagen geërgerd aan uitspraken van collega’s over de Antillen waarvan ze volgens hem de gevolgen niet overzien. Hij noemt de uitspraken „allemaal buitengewoon onverstandig". Enkele uitspraken van zijn collega–fractieleiders getuigen volgens hem zelfs van „volstrekte desinteresse".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer