Ontluisterend beeld van eenzame prinses
In Londen hoort een jury deze weken getuige na getuige. De juryleden willen tot in de kleinste details weten hoe de laatste uren van het leven van prinses Diana eruitzagen. Zo moeten alle vragen die er nog zouden kunnen leven rond het dodelijke ongeluk in een tunnel in Parijs voor eens en voor altijd worden beantwoord. Een ingewikkelde klus (zie www.scottbaker-inquests.gov.uk).
Iemand die het ongeluk -tien jaar geleden- tot in detail reconstrueerde, is Tina Brown. Van haar hand verscheen recent een zeer uitgebreide biografie over de Engelse prinses: ”De Dianalegende”. In het boek zegt een gespecialiseerde arts dat prinses Diana de botsing alleen had kunnen overleven als die in de operatiekamer had plaatsgevonden.Het bericht van de dood van Diana kwam hard aan bij prins Charles toen hij het ’s nachts hoorde. „Hij werd bevangen door een chaos aan emoties”, schrijft Brown, die geen partij kiest voor een van de twee, maar de feiten laat spreken.
Die feiten zijn soms weinig verheffend: overspel, minnaars, minnaressen, dwarsbomerij, roddel, minachting. Diana werd de prinses van het volk genoemd. Na de huwelijksbreuk nam zij steeds meer ook de moraal van het volk over: begeren en begeerd worden. Brown beschrijft het soms tot in detail. Dat maakt het boek op sommige bladzijden smakeloos.
Geen burgermeisje
Diana is meer dan eens neergezet als een burgermeisje dat koningin had kunnen worden. Daar is in ieder geval niets van waar, zo blijkt uit ”De Dianalegende”. Zij groeide als dochter van graaf Spencer op in de hoogste kringen en was voorbestemd ook in die kringen te trouwen. Haar opleiding was er ook naar: geen academische scholing, maar een vorming om naast een rijke, adellijke man door het leven te gaan en een huishouden aan te sturen. Of Diana -afkomstig uit een gebroken gezin- met meer vorming de altijd aanwezige Camilla Parker Bowles uit Charles’ leven had kunnen bannen, blijft een onbeantwoorde vraag voor Brown.
Gelukkig
Prins Charles en prinses Diana hebben ondanks alles een paar gelukkige jaren gekend, zo blijkt uit de biografie. Toch vroeg hun bijzondere leven te veel van hun huwelijk. Binnen het hof met zijn regeltjes en tradities vereenzaamde Diana. Charles voelde dat onvoldoende aan, concludeert Brown.
Diana ontdekte ook de media en de macht ervan. Ze wist de media te bespelen. Brown geeft daar treffende voorbeelden van. Vooral na de breuk met Charles wist de prinses op momenten dat het haar ex net niet uitkwam alle camera’s op haar gericht te krijgen. Een spel dat een ontluisterend beeld geeft van de ziekelijk ik-gerichte prinses.
Voor het boek sprak Brown -die de prinses persoonlijk kende- met ruim 250 mensen uit de kring rond Diana, tot en met toenmalig premier Blair toe. Het boek -dat enkele grove woorden bevat- mag daardoor gezaghebbend worden genoemd.
Mede n.a.v. ”De Dianalegende”, door Tina Brown; uitg. Nieuw Amsterdam, Amsterdam, 2007; ISBN 978 90 468 0351 6; 624 blz.; € 24,95.