Veroordeeld SGP-raadslid Urk alleen verder
URK - Het wegens visfraude veroordeelde Urker SGP-raadslid J. K. vormt een eenmansfractie. Een voorstel van de kiesvereniging om zijn zetel tijdelijk op te geven, wijst hij van de hand.
K. deelde dat dinsdagmorgen desgevraagd mee, nadat het bestuur hem maandagavond opnieuw verzocht op te stappen. Het langer aanblijven als gemeenteraadslid vindt het bestuur, „gezien de inhoudelijke aspecten van de veroordeling”, in strijd met de partijbeginselen, verklaarde voorzitter T. Pasterkamp dinsdagmorgen. Het bestuur heeft K. herhaaldelijk gezegd dat hij zijn raadswerk niet kan voortzetten.Het Urker raadslid J. K. heeft volgens het bestuur „te kennen gegeven dat hij begrip heeft voor het standpunt van het bestuur en dit standpunt ook in het verlengde vindt liggen van de SGP-beginselen.”
Het 56-jarige raadslid verklaarde dinsdagmorgen het „zeer, zeer te betreuren dat het bestuur zo handelt. Tot het laatst toe heb ik gevochten om binnen m’n fractie te mogen blijven, maar helaas, helaas, ze hebben gemeend zo te moeten doen.”
Volgens K. is hem voorgesteld te bedanken, waarna hij na twee of drie jaar weer op een verkiesbare plaats gezet zou worden. „Ik heb gezegd: Waarom geen drie of vier maanden? Ik wil mijn schuld belijden, en ik heb begrip voor de positie waarin het bestuur zich bevindt, maar waarom moet ik zo lang uit de politiek? Ik vind het hard, onbarmhartig.”
K. stapte eerder wel uit de gemeenteraad van Urk. Dat gebeurde toen het strafrechtelijk onderzoek naar de visfraude plaatshad. Hij werd echter in maart 2006 als lijstduwer met 838 voorkeurstemmen in de raad herkozen. „Ik word dagelijks gebeld door mensen die zeggen: Jan, als u de politiek verlaat, is dat kiezersbedrog.”
Als hij zijn zetel niet opgeeft, kan de partij hem als lid royeren. K. zegt niet te weten of hij partijlid kan blijven. „Ik weet heel weinig. Ik weet alleen dat ik vanaf dinsdag mijn eigen kleine eenmansfractie moet gaan opbouwen.” De SGP houdt nog vier zetels over.
K. werd op 10 oktober veroordeeld tot zestig uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf, terwijl zijn bedrijf een boete van 25.000 euro kreeg opgelegd. De landelijke voorzitter van de SGP, W. Kolijn, gaf aan dat K. geen SGP-raadslid kon blijven. K. reageerde daarop verontwaardigd: „Ik heb toch niet gestolen?”
De voorzitter van de kiesvereniging noemde het vorige week „zeer teleurstellend” dat K. niet opstapt. „Puur voor de zuiverheid en de eer van God zou hij moeten vertrekken. Veroordeeld zijn voor fraude en tegelijkertijd SGP-raadslid zijn, is nu eenmaal moeilijk te combineren.”
In de Urker visfraudezaak werden twee weken geleden 26 bedrijven en personen veroordeeld tot werkstraffen en boetes. Zij hebben volgens de rechtbank „op grote schaal de controle op het handhaven van de regelgeving bemoeilijkt, overbevissing in de hand gewerkt en de concurrentiepositie van andere vissers, veilingen en handelaars die zich wel aan de regels hielden, verzwakt.”
De visafslag kreeg de hoogste boete: 130.000 euro. Het visbedrijf Urk Export werd als enige verdachte vrijgesproken.