Economie

„Loonprijsspiraal jaren zestig komt weer terug”

AMSTERDAM (ANP) - Niet de huidige bankencrisis, maar het grote gebrek aan arbeidskrachten vormt een gevaar voor de wereldwijde economie. De loonprijsspiraal zoals Nederland die in de jaren zestig kende, komt weer terug.

19 October 2007 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 05:12

Dat voorspelt beleggersgoeroe en hoogleraar Jaap van Duijn.„Maak je borst maar nat”, aldus Van Duijn donderdag op een symposium over de kredietcrisis op universiteit Nyenrode. Volgens de ex-topman van Robeco staan we aan de vooravond van een krappe arbeidsmarkt en stijgende lonen die zullen leiden tot een toenemende inflatie.

Over een jaar spreekt niemand meer over de bankencrisis, ontstaan door de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt, meent Van Duijn. „De Aziëcrisis in de jaren negentig leek destijds ook een enorme bedreiging voor de wereldeconomie, maar was binnen enkele maanden voorbij.”

Over de huidige zwakke dollar maakt Van Duijn zich ook weinig zorgen. „De export vanuit Amerika draait daardoor uitstekend.” Hij beschouwt de zwakte van de Amerikaanse munteenheid ten opzichte van de euro daarom eerder als een zegen voor de economie dan als een bedreiging voor de VS.

De euro bereikte donderdagmiddag opnieuw op een recordstand ten opzichte van de dollar. De Europese munt stond enige tijd boven de psychologische grens van 1,43 dollar, maar zakte later op de middag weer terug naar een waarde van 1,4283 dollar.

Een te snelle daling van de Amerikaanse munt kan nadelig uitpakken. Obligaties worden minder aantrekkelijk. Het gevolg daarvan kan zijn dat bedrijven, overheid en ook burgers hun bestedingen en investeringen terugbrengen. Dat kan weer ten koste gaan van de economische groei.

De licht afnemende groei van de economie heeft volgens Van Duijn niets te maken met de huidige kredietcrisis, maar moet worden gezien in het licht van de economische cycli. Van Duijn, jarenlang het gezicht van Robeco, denkt dat de economie in 2008 en 2009 een hoogtepunt bereikt, met als enige bedreiging de eerder genoemde loonstijgingen door krapte op de arbeidsmarkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer