Sociaal akkoord in EU over ”flexicurity”
LISSABON - De overkoepelende organisaties in Europa van de sociale partners zijn het eens over een benadering gericht op meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt en tevens meer zekerheid voor werknemers.
Zij maakten de totstandkoming van een gezamenlijk standpunt over wat te doen staat met het oog op het bevorderen van wat zij aanduiden als ”flexicurity” donderdag bekend tijdens tripartite beraad met de EU in Lissabon. Daar kwamen later op de dag de regeringsleiders bijeen voor hun herfsttop.De te treffen maatregelen, gebaseerd op een gemeenschappelijke analyse, moeten enerzijds ertoe dienen het voor bedrijven te vergemakkelijken personeel aan te trekken en af te stoten. Daarbij valt te denken aan een grotere variatie in contracten. Anderzijds is het de bedoeling mensen met behulp van scholing en training beter toe te rusten om hun baan te behouden of naar een andere over te stappen.
Een vertegenwoordiger van de ETUC, het samenwerkingsverband van de vakbonden, verheelde niet dat in die kring de discussie tussen de delegaties uit de diverse landen moeilijk was geweest, maar hij bestempelde de uiteindelijk met de ondernemers opgestelde visie als „evenwichtig.” De sociale partners zullen op het niveau van de EU hun overleg voortzetten om de aandachtspunten in de afzonderlijke lidstaten te helpen verwezenlijken.
Voorzitter Barroso van de Europese Commissie sprak van een „enorme stap voorwaarts” voor de Lissabonstrategie. Dat is de benaming voor het beleid ter versterking van groei, werkgelegenheid en concurrentiekracht. De Unie vervult in dat kader alleen een coördinerende rol. „Het is nu aan de regeringen om de door werkgevers en werknemers geopperde aanpak te vertalen in de nationale programma’s voor economische hervormingen”, benadrukte Barroso dan ook. Hij noemde Denemarken het klassieke voorbeeld als het gaat om de gewenste mix van flexibiliteit en zekerheid.