Koninklijk Huis

Gebed rond staatsbezoek aan India

Koningin Beatrix reist af naar India. Van woensdag 24 tot en met zaterdag 27 oktober brengt zij een staatsbezoek aan het grote Zuid-Aziatische land. Belangenorganisaties hopen dat de koningin opkomt voor de zwakkeren in de Indiase samenleving. Zo vragen de Landelijke India Werkgroep en Oxfam Novib aandacht voor de kansarme onderlaag. Schreeuw om Leven bidt of de koningin de tienduizenden abortussen in het land aan de kaak wil stellen.

W. G. Hulsman
19 October 2007 08:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:12
Een bezoek aan India is niet mogelijk zonder een ontmoeting met een olifant. Fotomoment tijdens het staatsbezoek van 1986.
Een bezoek aan India is niet mogelijk zonder een ontmoeting met een olifant. Fotomoment tijdens het staatsbezoek van 1986.

Drs. L. P. Dorenbos, voorzitter van de Stichting Schreeuw om Leven, is ervan overtuigd dat het bezoek er niet zomaar een is. „De koningin wordt van Hogerhand naar India gestuurd. Wij bidden voor haar: Heere wilt U iets in beweging zetten? Wij bidden dat ze het grote probleem van de abortussen onder ogen zal zien en ook zal opmerken dat India meer is dan alleen het land van mooie dansen en cultuur”, zegt Dorenbos, die contact heeft gelegd met het hof en met zusterorganisaties in India.Er moet wat gebeuren gezien de situatie in Indiase klinieken, vindt de voorman in de strijd tegen abortus. „Jaarlijks worden in India 5 miljoen abortussen uitgevoerd. Het grote probleem is dat meisjes in India niet erg meetellen. Daar ligt een van de oorzaken.”

De Indiase dr. P. P. Job, oprichter van een groot christelijk kindertehuis in Zuid-India, beaamt dat: „Ik zeg het altijd zo: Meisjes zijn in India eerst slaaf van hun ouders, dan van hun echtgenoot en dan van hun kinderen. Als er een jongen geboren wordt, is er blijdschap. Als er een meisje ter wereld komt, is de sfeer vaak net als op een begrafenis. De ouders weten dat een dochter hun bij een huwelijk veel geld zal kosten”, aldus de evangelist, die nauwe contacten onderhoudt met de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) en vaak heeft gesproken op bijeenkomsten van de Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK).

Wat de koningin in individuele gesprekken ter sprake brengt, blijft meestal verborgen. Of zij, gezien de Nederlandse abortuspraktijk, de situatie in India zal aankaarten, is zeer de vraag. Zo mag een christen echter niet denken, vindt Dorenbos.

Uniek
Koningin Beatrix zal zeker aandacht hebben voor de positie van de armen in de Indiase samenleving. Dat doet zij door bezoeken te brengen aan projecten op het gebied van watermanagement en microfinanciering. Ze treedt daarmee nadrukkelijk in het spoor van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, die zich inzetten op die twee terreinen. Het prinselijk paar, dat de koningin vergezelt tijdens het staatsbezoek, ervaart het programma als iets unieks, ook omdat ze zelf nog nooit zo nadrukkelijk water en microkredieten aan elkaar hebben gekoppeld. De conferentie over beide onderwerpen, die op de tweede dag van het staatsbezoek door hen en koningin Beatrix wordt bijgewoond, sluit naadloos aan op hun beider interesse.

De praktische uitvoering van projecten op het gebied van water en microkredieten staat vooral op de agenda tijdens de laatste twee dagen van het staatsbezoek, als koningin Beatrix de Zuid-Indiase stad Bangalore en omgeving aandoet. Zij gaat naar het trainingscentrum van Myrada -een zusterorganisatie van de Nederlandse hulpverleningsorganisatie Oxfam Novib- waar vrouwen cursussen krijgen over het zo goed mogelijk op orde krijgen van de waterhuishouding in hun dorp. Dergelijke basale projecten kunnen de levensomstandigheden voor de armere groepen van de bevolking aanzienlijk verbeteren. Water wordt opgevangen in bergingen, wat erosie voorkomt en ervoor zorgt dat het grondwater wordt aangevuld. De laatste dag -zaterdag- bezoekt de koningin de stedelijke microfinancieringsorganisatie Ujjivan, die armoedebestrijding op commerciële basis nastreeft.

Gandhi
Voorafgaand aan het bezoek aan Bangalore hebben de koningin en haar gevolg er al twee dagen in de hoofdstad New Delhi op zitten. Allereerst wordt de koningin woensdag met militair eerbetoon welkom geheten bij het presidentieel paleis en legt zij een krans bij de plaats waar Mahatma Gandhi, de voormalige leider van India, is gecremeerd. ’s Avonds dineert de koningin met president Pratibha Patil.

De tweede dag in New Delhi heeft de koningin onder meer een ontmoeting met leden van de Nederlandse gemeenschap in de miljoenenstad en biedt zij haar gasten een concert van het Nederlands Blazers Ensemble aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer