Kamer en Verburg blijven botsen over drukjacht Veluwe
DEN HAAG (ANP) – Minister Verburg (Landbouw) vindt nog steeds een meerderheid van de Tweede Kamer tegenover zich bij haar plan om eenmalig de drukjacht toe te staan op wilde zwijnen op de Veluwe.
Verburg kwam dinsdagavond met het voorstel voor een proef met de verboden drukjacht om de naar schatting 6000 wilde zwijnen op de Veluwe drastisch in aantal terug te brengen. Onderzoek zou voor 1 februari duidelijk moeten maken of deze aanpak resultaat heeft en of het het welzijn van de zwijnen aantast. Daarbij wil Verburg het beheer verbeteren en de rasters en hekken in en om het gebied versterken.Het was dinsdag niet genoeg om coalitiepartner PvdA aan haar zijde te krijgen, maar donderdag wordt het debat echt afgerond als de partijen stemmen. De PvdA sprak zich dinsdag opnieuw uit tegen drukjacht, omdat het nut ervan niet is bewezen. Met de PvdA, vinden ook de SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PVV dat er geen uitzondering mag worden gemaakt op het geldende verbod op de drukjacht.
„De overpopulatie zwijnen geeft problemen als verkeersonveiligheid en dat moeten we aanpakken. Maar wij zijn tegen de een–op–een–drukjacht, omdat het geen beproefde methode is, die bovendien gevolgen heeft voor dierenwelzijn. Het wildbeheer in het gebied moet beter. Beheerders die het niet goed doen en niet voor de zomer het aantal zwijnen hebben teruggebracht, moeten onder curatele worden gesteld", aldus de PvdA.
Verburg vindt nog steeds dat de problemen het best kunnen worden aangepakt met een krachtige aanpak. Ook zij wil dat er een andere aanpak op de Veluwe komt waardoor de drukjacht niet nodig is. Maar op korte termijn lukt dat niet, verwijst ze naar drie adviezen van deskundigen. „Ik wil iets doen aan de onhoudbare methode op de Veluwe. De drukjacht is verboden, maar als minister mag ik een uitzondering maken bij een calamiteit".
De minister zegt zelf ook geen voorstander van de drukjacht te zijn, maar wil het nu een keer toestaan om het aantal zwijnen op de Veluwe terug te brengen tot ongeveer achthonderd. Volgens schattingen leven er tussen de 4000 en 6000wilde zwijnen op de Veluwe. „Ik zal er alles aan doen te voorkomen dat deze ontheffing volgend jaar weer nodig is".
Volgens Verburg waren er dit jaar al 355 verkeersongevallen met zwijnen. De dieren richten verder schade aan in tuinen en op campings en vormen een risico als de varkenspest uitbreekt. Er zijn dit jaar reeds 2350 zwijnen afgeschoten via de zogeheten aanzitmethode waarbij de dieren worden gelokt met voedsel om vervolgens te worden doodgeschoten. Zwijnen laten zich nu niet meer lokken omdat er in de natuur genoeg voedsel is. Bij de een–op–een–methode drijft een helper de zwijnen naar een jager.
Wilde zwijnen kunnen in Nederland terecht in de Meinweg (Limburg) en op de Veluwe. Dieren die zich buiten deze gebieden begeven, mogen worden afgeschoten.