Economie

CDA en SGP pleiten voor steun kleine ondernemers

DEN HAAG - De CDA-fractie in de Tweede Kamer komt met een voorstel om kleine ondernemers alsnog financieel te steunen als ze maatregelen treffen tegen criminaliteit.

Redactie politiek
16 October 2007 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 05:11

De Tweede Kamer debatteert dinsdag en woensdag over de begroting van het ministerie van Economische Zaken. CDA-Kamerlid Ten Hoopen wil met zijn voorstel de minister een motie laten uitvoeren die eerder was ingediend door de SGP. Tot nog toe heeft PvdA-staatssecretaris Heemskerk vanwege „te hoge kosten” nagelaten de motie uit te voeren.Vooral winkeliers worden steeds vaker het slachtoffer van overvallen, zo zegt Ten Hoopen. Daarom moeten zij volgens het Kamerlid financieel gesteund worden als ze extra beveiligingsmaatregelen treffen.

In totaal wil het CDA 12 miljoen euro uittrekken om investeringen van kleine ondernemers te steunen. SenterNovem, het agentschap van het ministerie van Economische Zaken dat subsidieregelingen uitvoert, zou efficiënter kunnen werken, denkt Ten Hoopen. Op die manier zouden de uitvoeringskosten omlaag kunnen.

De SGP sluit zich aan bij het CDA. De fractie hoopt dat het kabinet nu „eindelijk eens” werk maakt van de vorig jaar aangenomen motie-Van der Vlies.

De detailhandel heeft in 2006 voor 640 miljoen euro schade geleden door winkelcriminaliteit. Dat is weliswaar een daling van 5,2 procent, maar volgens het Platform Detailhandel Nederland is het zorgelijk dat de daling minder scherp is dan in voorgaande jaren. In 2005 was sprake van 6,3 procent afname en in 2004 lag de vermindering op 7,7 procent.

Ongeveer 35 procent van de winkeldiefstallen wordt door georganiseerde bendes gepleegd. Volgens het Platform Detailhandel opereren de bendes vaak internationaal.

De PvdA zal tijdens de begrotingsbehandeling pleiten voor meer subsidiegeld voor bedrijven in de grensregio’s. Op die manier wil de partij voorkomen dat bedrijven in de grensstreken hun heil zoeken in het buitenland.

PvdA-Kamerlid Smeets ziet de gelden in de zogeheten BSRI-pot, het fonds Besluit Subsidies Regionale Investeringen, het liefst verdubbelen tot ruim 25 miljoen euro. Met name de provincies Limburg, Drenthe en Groningen zouden daar volgens haar bij gebaat zijn.

De VVD verwijt minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken dat zij niet pal staan voor de belangen van het bedrijfsleven en van de consument. „Zoals het nu gaat, kan het ministerie van Economische Zaken net zo goed worden opgeheven”, aldus VVD-Kamerlid Aptroot.

Aptroot vindt dat de bewindslieden van Economische Zaken onzichtbaar zijn bij „essentiële onderwerpen.” Volgens hem steken ze maar schril af bij voormalig D66-minister Brinkhorst, die voor de belangen van de Nederlandse economie en ondernemingen „dwars door de portefeuilles” van zijn collega-bewindslieden ging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer