Barneveldse ogg breidt uit
Het kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Barneveld krijgt er ruim 120 zitplaatsen bij. Dat meldt de Barneveldse Krant. De galerij van het nu 650 zitplaatsen tellende kerkgebouw wordt daarvoor uitgebreid.
De kerk wil in het voorjaar beginnen met de verbouwing, maar moet nog een bouwvergunning aanvragen. De welstandscommissie heeft inmiddels groen licht gegeven voor de plannen.Kerk Bodegraven dicht
De lutherse kerk in Bodegraven sluit op (is0(
1 januari de deuren. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De kerk kampt met een sterk teruglopend aantal leden. Het is financieel gezien niet langer haalbaar het gebouw aan de Noordstraat als kerk in stand te houden, aldus de krant.(is2m(
In Bodegraven worden de diensten van de lutherse gemeente ingepast in die van de hervormde en de gereformeerde kerk. In 2008 gaat het om twaalf diensten. De lutheranen sluiten zich niet aan bij hun geloofsgenoten in Woerden, met wie de Bodegravers sinds 1985 samenwerken. De kerk aan de Noordstraat, een voormalige schuilkerk, blijft beschikbaar als trouwlocatie. Het kerkbestuur wil het gebouw ook verhuren voor feesten en partijen.
De lutherse gemeente in Bodegraven is de op een na oudste van Nederland. Vanaf 1575 was er een predikant. Tot 1871 stond er aan de Noordstraat een schuilkerk, verscholen achter woningen.
Nieuwe plek voor klok
De luidklok uit de voormalige rooms-katholieke Sint-Johannes de Doperkerk van Huizum (een dorp in de Friese gemeente Leeuweradeel) is vorige week herplaatst in de toren van de Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden. Dat meldt het Friesch Dagblad. Vicaris Joh. te Velde en pastor C. van Dongen, die tot de sluiting beiden als pastor aan de Sint-Johannes de Doperkerk in Huizum verbonden waren, droegen de klok over aan pastor P. Bosma van de Bonifatiuskerk, waarna het instrument naar boven werd getakeld.
Het was de tweede klok van de Sint-Jan de Doperkerk die in 1934 in Huizum werd voltooid. De eerste klok werd in de Tweede Wereldoorlog meegenomen door de Duitse bezetter. Na de oorlog, in 1949, schonken parochianen een nieuwe klok. Deze klok werd gegoten door klokkengieterij Petite en Fritsen.
Delft wil Nieuwe Kerk uitbreiden
De gemeente Delft gaat de Rijksgebouwendienst toestemming vragen om de Nieuwe Kerk uit te breiden. Een plan voor de uitbreiding wordt eerst verder uitgewerkt. Al jaren wordt er gesproken over uitbreiding van de koninklijke grafkelder. De gemeente Delft wil ook een ondergrondse fietsenstalling aanbrengen en een gracht in ere herstellen. De gracht zou aan het Vrouwenregt rondom de kerk doorgetrokken moeten worden langs de Oude Langendijk.
Onderzoek wees eerder dit jaar al uit dat dit plan haalbaar is. Alleen het verlengen van de gracht werd vijf jaar geleden al begroot op 1,4 miljoen euro. Delft benadrukt dat de aanvraag bij de Rijksgebouwendienst niet direct betekent dat het plan ook doorgaat. Wel verwacht de gemeente dat een besluit voor 2011 valt.
Cgk Bennekom 50 jaar.
Deze zomer was het vijftig jaar geleden dat de christelijke gereformeerde kerk van Bennekom werd geïnstitueerd. Nadat er eerst in Wageningen diensten werden belegd onder verantwoordelijkheid van de kerk in Ede, werd op 30 juli 1957 de gemeente in Bennekom zelfstandig.
De gemeente heeft het jubileum afgelopen zaterdag en zondag herdacht. Zaterdag was er een informele bijeenkomst, zondag werd in de Sionskerk een herdenkingsdienst gehouden waarin de eerste predikant van de gemeente, ds. P. van Zonneveld, voorging. In de avonddienst ging de tweede predikant, ds. W. van Sorge, voor.
Ter gelegenheid van het jubileum is een boekje uitgegeven waarin de ontstaansgeschiedenis van de gemeente is beschreven. Het geïllustreerde boekje kan telefonisch worden besteld via 0318-416516.
Tegenslag restauratie Waalwijk
De restauratie van de hervormde kerk aan de Haven in Waalwijk heeft met enkele tegenslagen te maken. Specialisten ontdekten dat vijf belangrijke steunbalken in het dak zijn aangevreten door de bonte knaagkever, een 6 millimeter lang kevertje dat nestelt in vochtig eikenhout. De verzwakte uiteinden van de balken moeten daarom vervangen worden. Met glasvezelverankering en hars worden de balken opnieuw aan de muren bevestigd.
De schade aan de balken is niet de enige tegenslag. Eerder al bleek dat het hout onder de leien van het dak op enkele plaatsen aan het rotten was. Dat hout wordt momenteel vervangen door nieuw dakbeschot. De tegenslagen kosten de gemeente zo’n 20.000 euro extra. Daarmee komt het totale kostenplaatje van de restauratie op zo’n 900.000 euro.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.