Consument

„Lymphtherapy Bra helpt tegen oedeem bij borstkankerpatiënt”

De hele maand oktober vragen organisaties als KWF Kankerbestrijding en Stichting Pink Ribbon aandacht voor borstkanker. De cijfers zijn indrukwekkend; een op de negen vrouwen krijgt met de ziekte te maken. Bij Elly Kouwenberg werd de diagnose twee keer geconstateerd. Door een Lymphtherapy Bra op de markt te brengen, hoopt ze lotgenoten te helpen.

Gisette van Dalen-Heemskerk
12 October 2007 14:54Gewijzigd op 14 November 2020 05:11
Elly Kouwenberg ontwikkelde –met hulp van een plastische chirurg– een Lymphtherapy Bra. De speciale top zit prettig en zou er bovendien voor zorgen dat vochtophopingen bij borstkankerpatiënten verdwijnen. „Mijn oedeem was binnen drie weken weg.” Foto Lymp
Elly Kouwenberg ontwikkelde –met hulp van een plastische chirurg– een Lymphtherapy Bra. De speciale top zit prettig en zou er bovendien voor zorgen dat vochtophopingen bij borstkankerpatiënten verdwijnen. „Mijn oedeem was binnen drie weken weg.” Foto Lymp

Na een borstoperatie en bestralingen kampen veel vrouwen met oedeem. Doordat er lymfklieren zijn verwijderd, is het evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht verstoord. Met als gevolg dat dat zich ophoopt. De gezwollen lichaamsdelen leveren een zeurend gevoel en soms hevige pijn op.Ook Elly Kouwenberg (52) uit Leidschendam krijgt met deze klachten te maken. In 2002 stellen de artsen bij haar voor de tweede keer borstkanker vast. „Gezien de agressieve vorm van de tumor amputeerde de chirurg beide borsten. Na die operatie volgden er meer. Ik koos namelijk voor een reconstructie met inwendige protheses.”

Na de behandelingen en tijdens de daaropvolgende therapieën loopt Kouwenberg tegen een aantal problemen op. „De drainagebehandelingen hielpen wel wat tegen de klachten, maar de vochtophopingen gingen absoluut niet weg. Daarbij komt dat er nauwelijks geschikte lingerie verkrijgbaar is. Eigenlijk alleen een sport-bh. Maar die zit veel te strak. Bovendien voert hij het vocht niet af. Ten einde raad ben ik zelf aan de slag gegaan. Na drie jaar ontwikkelen -met hulp van een plastische chirurg- was de Lymphtherapy Bra klaar. Toen ik hem aantrok, raakte ik het oedeem binnen drie weken kwijt.”

Comfortabel
De speciale top voorkomt volgens de ervaringsdeskundige onderhuidse vochtophopingen. „De top oefent druk uit op de huid. Dat in combinatie met spierbewegingen die de draagster maakt, zorgt ervoor dat niet verwijderde klieren aan het werk worden gezet. Het opgehoopte lymf- en wondvocht zal dan verdwijnen. Bijkomend voordeel is dat het wond- en littekenweefsel sneller geneest.”

Om deze resultaten te bereiken, moeten vrouwen de Lymphtherapy Bra zo snel mogelijk na de operatie gaan dragen. Voor pijn hoeven ze niet bang te zijn. „Het materiaal zit erg comfortabel. Ik raad altijd aan om de top dag en nacht aan te houden. Klanten kopen meestal twee stuks. Dan hebben ze er altijd een tot hun beschikking.”

Kouwenberg laat de Lymphtherapy Bra in Spanje maken. Het product is verkrijgbaar in twee varianten. Het exemplaar met onderaan een siliconenband is geschikt voor vrouwen die een borstsparende operatie of een amputatie van één of beide borsten hebben ondergaan. Ook kan de bra worden gedragen tijdens een reconstructieperiode met inwendige protheses. De Lymphtherapy Bra zonder siliconenband is bedoeld voor vrouwen van wie de borsten gereconstrueerd zijn met spierweefsel uit hun buik. „Bij deze groep vrouwen bevindt zich ook onder de borst een wond, daarom is de onderkant van de bra van zachte stof.”

Een groep patiënten in een Haags ziekenhuis testte de speciale top. „Over het algemeen reageerden ze heel enthousiast. Hun bevindingen leverden ook verbeteringen op. Ik wil de werking nog wetenschappelijk laten onderzoeken. Maar dat kost een hoop geld. Aangezien ik ben afgekeurd en mijn webwinkel van recente datum is, heb ik dat niet. Hopelijk kan ik subsidie ontvangen van een organisatie als de KWF Kankerbestrijding.”

Aanwijzing van arts
Marjsa Meijer, woordvoerster van de KWF Kankerbestrijding, vindt het product een goed initiatief om bestaande behandelingen te verbeteren. „Wij hebben de top zelf nog niet gezien. Dat een aantal zorgverzekeraars het product vergoedt, is een positief teken. Ik vind het verstandig van Kouwenberg dat ze bezoekers van haar site erop wijst om dit soort producten op aanwijzingen van een arts of drainagetherapeut te gebruiken.”

Dat laatste advies geeft ook Mireille Lauret, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL). „Waarschijnlijk hangt het succes van de Lymphtherapy Bra deels af van de soort operatie, behandeling en de eventuele overige aandoeningen die de vrouw heeft. Als de patiënte bijvoorbeeld ook aan reuma lijdt, zou de top mogelijk kunnen irriteren. Ik raad patiënten dan ook aan om altijd een oedeemfysiotherapeut -die gespecialiseerd is op beweging en oedeem binnen de oncologie- te raadplegen. Dan zijn ze verzekerd van een optimale begeleiding.”

Een Lymphtherapy Bra kost 119 euro (exclusief 6 procent btw). Bij maatwerk wordt er een toeslag van 20 procent berekend. Het product beschikt over een AGB-code (Algemeen Gegevens Beheer), zodat zorgverzekeraars het vergoeden.

voetnoot (u17(Meer informatie: 070-3018207 en www.lymphcomfort.com. Voor adressen van gecertificeerde oedeemfystiotherapeuten: www.nvfl.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer