Weer bijval voor AIVD in Eindhovense imamkwestie
DEN HAAG - Toenmalig minister Verdonk heeft de Keniaanse imam Mahmoud in 2005 terecht een langer verblijf in Nederland geweigerd. Dat heeft de rechtbank Den Haag woensdag bepaald.
Van Verdonk moest de imam, verbonden aan de strengislamitische al-Furqaanmoskee in Eindhoven, het land verlaten nadat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in een ambtsbericht constateerde dat hij een bedreiging voor de nationale veiligheid vormde. Hetzelfde oordeel trof zijn collega Bersham, die zichzelf overigens Abou Tareq noemde en eveneens verbonden was aan de omstreden moskee.Kern van de beschuldiging was dat Mahmoud zich onvoldoende rekenschap gaf van de consequenties van zijn preken. Daarin omschreef hij de islam veelvuldig als een religie die van alle kanten wordt bedreigd. Zijn gehoor riep hij ertoe op de westerse samenleving zo veel mogelijk de rug toe te keren. In een moskee die structureel wordt bezocht door aanhangers „met jihadistische sympathieën” werkt een dergelijke prediking zichtbaar radicalisering in de hand, aldus de AIVD.
Radicaliserende jongeren die ten prooi dreigden te vallen aan ronselaars voor de jihad bood de imam onvoldoende bescherming, stelde de dienst verder. Zo bevat het dossier een brief waarin een ronselaar de imams bedankt omdat hij leiding mocht geven aan een studiegroep die in de moskee bijeenkwam.
De imam verzette zich tegen de uitzetting, waarna de rechter op 15 juli 2005 de ongewenstverklaring schorste. Later bedong zijn raadsman dat de door hem ingediende tegenwerpingen in een aparte zitting moesten worden behandeld; iets wat op 20 augustus is gebeurd.
De rechter, die alle beroepsgronden van de imam verwierp, deelt het standpunt dat Mahmoud de nationale veiligheid bedreigde. Het besluit tot uitzetting is volgens hem eenduidig, goed onderbouwd en in geen enkel opzicht strijdig met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Een rapport waarin islamkenner prof. mr. dr. R. Peters de conclusies van de AIVD betwist, neemt de rechtbank voor kennisgeving aan. Peters bestudeerde negen door Mahmoud gehouden preken. Antiwesterse tendensen en oproepen tot exclusivisme komen daarin volgens hem niet voor, maar volgens de rechter geven de door Mahmoud zelf geselecteerde, onderzochte preken een onvolledig beeld, zeker in relatie tot het totale bewijsmateriaal waarover de AIVD beschikt.
De uitzetting van Mahmouds collega Bersham is definitief, sinds de Raad van State op 26 april diens hoger beroep verwierp. Ook Mahmoud zelf kan nog protest aantekenen bij de hoogste bestuursrechter. De kans dat deze tot een ander oordeel zal komen, is nihil.