Opnieuw Indiase antibekeringswet
NEW DELHI - Himachel Pradesh heeft als vierde deelstaat in India een antibekeringswet ingevoerd. Deze wet verbiedt het mensen om zomaar van geloof te veranderen. Wie dat wil, moet dat dertig dagen van tevoren officieel melden.
Uitzondering op deze regel is als je wilt terugkeren tot je oorspronkelijke levensovertuiging. In de praktijk betekent dat koren op de molen van hindoe-extremisten. Zij krijgen daardoor vrij spel om met geweld christenen die pas tot bekering zijn gekomen (vaak ex-hindoes) te ’herbekeren’.Daarentegen kunnen christenen die evangeliseren op grond van de wet aangepakt worden. Een christelijke, juridische organisatie heeft daarom aangekondigd de wet bij de rechter aan te vechten, omdat deze in strijd is met de grondwet, zo meldt manna-vandaag.nl.
Wie veroordeeld wordt op basis van deze wet, kan tot twee jaar gevangenisstraf krijgen. De maximumboete bedraagt omgerekend zo’n 400 euro. Betreft het echter een gedwongen bekering van een vrouw, dalit (de laagste kaste in India) of iemand uit een minderheidsgroepering, dan kan de maximumstraf oplopen tot vijf jaar cel en 800 euro.
Himachel Pradesh is de vierde deelstaat in India waar een antibekeringswet daadwerkelijk van kracht is geworden. In enkele andere deelstaten zijn antibekeringswetten weliswaar aangenomen, maar zijn deze nog niet officieel bekrachtigd en ingevoerd.