Binnenland

Woonzorgbeleid vaak stiefkindje

Maar weinig gemeenten zijn actief bezig met huisvesting voor ouderen en woonzorgbeleid. Het verschil in inzet tussen de gemeenten is enorm.

ANP
19 September 2002 09:38Gewijzigd op 13 November 2020 23:49

Zo komt Etten-Leur met een rapportcijfer 8,39 als beste uit de bus en Roermond met 0,97 als slechtste. Het merendeel (65 procent) scoort een onvoldoende.

Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van het bureau Ipso Facto in opdracht van de ouderenbonden ANBO, PCOB en Unie KBO. In totaal deden 210 van de 496 gemeenten eraan mee. De resultaten zijn gisteren overhandigd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het onderzoek volgt op een enquête van vier jaar geleden waaruit ook al bleek dat het slecht was gesteld met de lokale seniorenhuisvesting. Sindsdien zijn volgens de ouderenbonden wel meer gemeenten aan de slag gegaan met het thema woonzorgbeleid.

Zo geeft de helft van de gemeenten aan dit de hoogste prioriteit te vinden. Toch zijn nog steeds veel gemeenten niet bekend met de woonzorgstimuleringsregeling. En in slechts 15 procent van de onderzochte gemeenten is Woonkeur, wat garant staat voor levensloopbestendig wonen, de leidraad voor nieuw te bouwen woningen.

De ouderenbonden zijn ongerust, want het tekort aan seniorenwoningen is in vier jaar tijd verder gestegen. Volgens het ministerie van VROM bedraagt het tekort nu 140.000 huizen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer