Economie

Citigroup helpt Northern Rock

LONDEN - Citigroup wil de in moeilijkheden verkerende Britse hypotheekverstrekker Northern Rock te hulp schieten met een noodkrediet van ettelijke miljarden ponden.

Redactie economie
8 October 2007 10:14Gewijzigd op 14 November 2020 05:10

Volgens een drietal Britse zondagskranten is de grootste bank van de Verenigde Staten bereid een lening te verstrekken tussen de 5 miljard en de 10 miljard pond sterling (7,2 miljard en 14,4 miljard euro).Het nieuws werd gemeld door The Sunday Times, The Sunday Telegraph en The Mail on Sunday. Volgens die laatste krant kan het bedrag zelfs uitkomen op 20 miljard dollar, door hulp van andere Amerikaanse banken en verzekeringsbedrijven.

Northern Rock is de op vier na grootste hypotheekbank in Groot-Brittannië. Het concern moest vorige maand noodkrediet aanvragen bij de Britse centrale bank vanwege de onrust op de kredietmarkt. Daardoor stonden voor het eerst in decennia lange rijen met nerveuze spaarders bij Northern Rock op de stoep om hun spaargeld op te halen.

Door de crisis op de financiële markten dreigen er het komende jaar 6500 banen te verdwijnen in het Londense zakendistrict The City of London. Ongeveer 2000 arbeidsplaatsen verdwijnen mogelijk al voor de kerstperiode, zo blijkt uit een onderzoek van het Britse Centre for Economics and Business Research dat maandag wordt gepubliceerd.

De meeste banen verdwijnen bij financiële instellingen die de laatste jaren sterk zijn gegroeid, zoals investeringsmaatschappijen, hedgefondsen en zakenbanken. Volgens de onderzoekers worden in 2008 bijna een op de twee banen geschrapt die dit jaar zijn gecreëerd in de zakenwijk. In 2007 kwamen er in The City 11.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij, waarmee het totaal uitkomt op 349.100.

In het Londense financiële district zijn diverse grote banken gevestigd. In 2001 en 2002 werden ook al op grote schaal banen geschrapt in The City. Toen ging het om 15.000 banen.

Voormalig voorzitter van de Federal Reserve Alan Greenspan heeft zondag laten weten dat hij de kans dat de VS in een economische recessie belanden kleiner acht dan 50 procent. Volgens Greenspan bedaart de onrust op de financiële markten en lijkt de situatie te normaliseren.

Ook is hij van mening dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken en beleidsmakers weinig kunnen of moeten doen om een afkoelende economie tegen te gaan, vanwege de complexiteit en het herstellende vermogen van de Amerikaanse economie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer