Synode HHK nog niet uit beheerkwestie
MONSTER - De synode van de Hersteld Hervormde Kerk heeft nog geen beslissing genomen over de structurering van het beheer in de gemeenten. Eerst zal een commissie nu de Bijbelse gegevens over het beheer op een rij zetten.
Dat blijkt uit een zaterdagavond door synodescriba ds. L. W. Ch. Ruijgrok uitgegeven persbericht.De generale synode heeft zich zaterdagmiddag bezonnen op „de toekomstige structurering van het beheer”, aldus het persbericht. „Met het oog hierop is in november 2006 ter synode een voorstel aanvaard om te onderzoeken of het mogelijk is om binnen het geheel van de kerk te komen tot één vorm van beheer. In de tussenliggende tijd heeft een onderzoek onder kerkvoogdijen en commissies van beheer plaatsgevonden. Daaruit werd duidelijk dat de meningen hierover onder de genoemde colleges verschillen”, zo meldt de scriba in zijn synodeverslag.
Mede naar aanleiding hiervan diende ds. R. P. van Rooijen (Houten) op de vergadering een motie in waarin hij vroeg om eerst de Bijbelse gegevens inzake het beheer op een rij te zetten, voordat tot verdere besluitvorming wordt overgegaan. Deze motie werd aangenomen.
Op voorstel van het breed moderamen besloot de synode een Commissie Interkerkelijke Contacten in te stellen. Een delegatie van het breed moderamen heeft in de afgelopen jaren gesprekken gevoerd met de deputaten Kerkelijke Eenheid van de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt), de deputaten Kerkelijke Eenheid en Verscheidenheid van de Gereformeerde Gemeenten en de deputaten voor de Eenheid van de gereformeerde belijders in Nederland van de Christelijke Gereformeerde Kerken, aldus het persbericht. „Ook vanuit het buitenland is er belangstelling om te komen tot enige vorm van contact en/of samenwerking.”
Om zijn agenda „enigszins te ontlasten” stelde het breed moderamen aan de synode voor om deze gesprekken voortaan te laten voeren door een synodecommissie. Tot leden van deze commissie werden benoemd ds. D. Heemskerk (Opheusden), ouderling W. de Kloe (Waarder), ds. W. Pieters (Garderen), ds. L. W. Ch. Ruijgrok (Monster), ds. J. L. Schreuders (Aalst) en ds. K. Veldman (Vriezenveen).
Voorafgaand aan de instelling van genoemde commissie deelde ds. Heemskerk de synode mee dat in de achterliggende periode officiële gesprekken zijn gevoerd met de deputaten van de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt) en met een vertegenwoordiger van de Free Reformed Churches of North America. „Van de zijde van de FRCNA is de vraag neergelegd of er in de toekomst mogelijkheden zijn om te komen tot een relatie van „limited contact”. De synode zal zich daar in een later stadium nader op bezinnen. Informele contacten zijn er geweest met The Heritage Reformed Congregations of North America”, aldus het verslag.
Tijdens de morgenvergadering spraken de afgevaardigden ook over de positie van het kerkelijk bureau. „In de hectiek van 2004 is in allerijl een kerkelijk bureau in het leven geroepen. Velerlei werk is vanuit het bureau verzet. Inmiddels neemt het aantal organen van bijstand toe. Te denken valt onder andere aan de Commissie Opleiding, de Generale Diaconale Commissie, de Commissie voor het Jeugdwerk, de Commissie Zending en de Commissie Evangelisatie”, aldus ds. Ruijgrok.
„Met het oog op een goede dienstverlening en een goede coördinatie van de werkzaamheden dient er voor het kerkelijk bureau sprake te zijn van een duidelijke positie en verantwoordelijkheid. Begin dit jaar is daarom B. Noteboom (Putten) benoemd als interim-manager om de organisatie door te lichten en aanbevelingen te doen voor de toekomst. De synode sprak zijn waardering uit over zijn rapport en nam zijn aanbevelingen over.”
De belangrijkste aanbeveling is volgens ds. Ruijgrok dat het kerkelijk bureau dient te vallen onder verantwoordelijkheid van het breed moderamen van de generale synode en daarmee onder de synode zelf. „Ook dient er zorg te worden gedragen voor een rechtstreekse verbindingslijn tussen het bureau en die organen van bijstand waarvoor het bureau dienstverlenend dient te zijn.”
Tijdens de morgenvergadering deelde ds. Heemskerk namens de Commissie Opleiding mee dat de extra financiële middelen die eind vorig jaar voor de opleiding aan het Hersteld Hervormd Seminarium zijn vrijgemaakt inmiddels hebben geresulteerd in een uitbreiding van de taakomvang van de meeste docenten. De uitbreiding van hun taakomvang is per 1 september 2007 ingegaan.