Grimmige sfeer rond zaak-”Juanra”
Wanneer de bekende strafpleiter mr. G. Spong langsloopt, schreeuwt een actievoerder: „Taarten!” De actievoerder is een van ”De vrienden van Juanra” -zo noemen zij ETA-verdachte Juan Rodríguez- die zich voor het gerechtsgebouw aan de Amsterdamse Parnassusweg hebben verzameld. Drie activisten voeren een toneelstukje op: een gevangene wordt geslagen met nepknuppels en een telefoonboek en gedwongen een verklaring te ondertekenen.
Activisten uit verscheidene Europese landen waren dinsdag naar Amsterdam gekomen om het op te nemen voor Juanra. Op de rol stond het verzoek van de Spaanse justitie om hem uit te leveren vanwege zijn betrokkenheid bij terroristische activiteiten.
Ruim voor de zitting begint, houden medestanders van Juanra spandoeken omhoog en plakken ze posters. De sfeer is grimmig. Een jonge vrouw maakt foto’s van de omstanders.
Tijdens de zitting betuigen tientallen sympathisanten van ”Juanra” vanaf de publieke tribune zo luidruchtig steun aan Juanra dat de president hen tot stilte maant. Onderwijl haalt een bewakingsbeambte heel voorzichtig een Free Juanra-poster van de draaideur en plakt die op de ruit ernaast. Een buitenlandse persfotograaf kan zijn ogen niet geloven. „Dit is nu het Nederlandse gedoogbeleid”, legt een passant behulpzaam uit.
Rodríguez is onschuldig, vindt het steuncomité Free Juanra, waarachter zich het bestuur van de Anti-Fascistische Actie verschuilt. De Spaanse autoriteiten hebben om de uitlevering van de militante rockzanger verzocht wegens verdenking van deelname aan het Gorbea-commando van de Baskische terreurbeweging ETA in 2001. Hij zou informatie hebben verschaft aan de ETA voor mogelijke aanslagen.
Toen Rodríguez in de krant las dat hij werd verdacht van banden met de ETA vluchtte hij eind vorig jaar naar Nederland, waar hij via een Spaanse vriendin onderdak kreeg in het Amsterdamse krakersbolwerk Vrankrijk. In januari werd hij op verzoek van Madrid in Amsterdam gearresteerd.
De Catalaan maakte tijdens de zitting een aangeslagen indruk. Zijn advocaat, mr. V. Koppe, noemde de zaak „belangrijk en principieel.” Rodríguez zou om politieke redenen door Spanje worden vervolgd. „Rodríguez is namelijk een luis in de pels van de Spaanse staat”, aldus Koppe. „Een belangrijke figuur in de antiglobaliseringsbeweging en een charismatische figuur binnen de sociale beweging van Catalonië. Zo was hij in Barcelona woordvoerder van krakers tijdens de grootscheepse ontruimingen in 2001. Hij is bovendien zanger van een populaire rockband, waarvan de songteksten wel erg subversief zullen klinken in de oren van de Spaanse gevestigde orde.”
Koppes conclusie: „In de ogen van de Spaanse staat behoort hij in elk geval tot een protestbeweging die zonder meer als terroristisch moet worden gekwalificeerd.”
Om te staven dat zijn cliënt na uitlevering kans loopt op marteling hoorde de raadsman Sonia García Bonavida, de ex-vriendin die Rodríguez aan onderdak in Nederland hielp. Haar getuigenis over foltering door de Guardia Civil overtuigde officier van justitie mr. L. Ang niet.
Hij adviseerde de rechters als basis voor de uitspraak alleen het arrestatiebevel, het uitleveringsverzoek en de recentste inlichtingen door de Spaanse rechter-commissaris in ogenschouw te nemen. De rest van de feiten, bijvoorbeeld de vermeende marteling van getuige en ETA-lid Fernando Jodrá, zou werk zijn voor de Spaanse rechter.
De komende twee weken slaapt Rodríguez thuis; dat wil zeggen bij bevriende activisten in Nederland. Zijn invrijheidstelling op borgtocht is namelijk verlengd. De officier van justitie vreesde vluchtgevaar, maar volgens Koppe kan zijn cliënt nergens naartoe. De rechtbank doet uitspraak over veertien dagen.