Bos gaat topinkomens aanpakken
DEN HAAG - Minister Bos van Financiën neemt extra maatregelen tegen topinkomens. Het salaris van topbestuurders bij bedrijven waarvan de overheid aandeelhouder is mag niet harder stijgen dan dat van het personeel op de werkvloer.
Bos kondigde dat woensdag aan tijdens een debat in de Tweede Kamer over de financiële kabinetsplannen voor volgend jaar.De staat heeft op dit moment nog ongeveer dertig zogenoemde staatsdeelnemingen. Zo is de overheid onder meer aandeelhouder bij luchthaven Schiphol en de Nederlandse Spoorwegen. Bos wil zich tijdens aandeelhoudersvergaderingen bij deze bedrijven sterk maken voor de beteugeling van topinkomens.
Bos wil verder vasthouden aan het zwaarder belasten van huizen met een waarde van meer dan 1 miljoen euro en aan het beperken van de fiscale aftrek van pensioenpremies voor zeer hoge inkomens. Deze maatregelen om topinkomens aan banden te leggen maakte het kabinet al op Prinsjesdag bekend.
Het CDA stelde dinsdag voor om als alternatief voor deze kabinetsplannen gouden handdrukken en bonussen voor topmanagers zwaarder te belasten. Die voorstellen ziet Bos echter niet als een vervanging voor het kabinetsbeleid, maar als een „mogelijke aanvulling” daarop. Hij zegde toe de CDA-suggesties nader te bestuderen, al brengen de kabinetsmaatregelen volgens hem niet alleen meer geld in de schatkist, maar zijn ze ook minder schadelijk voor het vestigingsklimaat.
Ook voor voorstellen van de PvdA-fractie toonde Bos gisteren sympathie. Onder meer voor een idee van PvdA-Kamerlid Tang om de beperking van gouden handdrukken, die nu in de vrijwillige gedragscode-Tabaksblat is geregeld, in de wet vast te leggen. Met concrete plannen hiervoor wil de bewindsman echter wachten tot de zogeheten commissie-Frijns in december haar bevindingen rapporteert over de naleving van de code-Tabaksblat.
Bos verzette zich gisteren in het debat tegen kritiek van de oppositie dat het kabinet volgend jaar veel burgers met koopkrachtverlies opzadelt. „U meet vooruitgang enkel en alleen af aan de inhoud van de portemonnee”, hield hij VVD-Tweede Kamerlid Weekers (Partij voor de Vrijheid) voor.
Net als de Partij voor de Vrijheid vindt de VVD dat de burger iets van de goed draaiende economie moet merken. Veel huishoudens gaan er volgend jaar echter ongeveer 0,25 procent op achteruit. Volgens Bos bieden de partijen door sterk de nadruk te leggen op een hogere koopkracht voor burgers „een schraal perspectief op de kwaliteit van leven en samenleven.”
Volgens Bos valt het bovendien wel mee met de dalende koopkracht voor burgers. Hij verwees hierbij naar de compensatie die de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie eerder al regelden voor ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs. Zij krijgen al volgend jaar de schoolboeken gratis, een voordeel van 300 euro per kind.