Sonja Bakkerboek voor koeien
STAPHORST - Een Sonja Bakkerboek voor koeien. Zo wordt het boek ”Professionele rundveevoeding” van Frens Hoeve uit Staphorst al genoemd.
Het eerste exemplaar werd maandagavond aan burgemeester Alssema overhandigd.Evenals een mens mag een koe niet te dik of te mager zijn. Om goed te kunnen presteren, moet de voeding van rundvee goed uitgebalanceerd zijn. Koeien leveren een topprestatie, vindt auteur Hoeve. „Een koe levert zo’n 10.000 kilogram melk per jaar. Daarnaast willen we jaarlijks een kalfje.” Dat kan alleen als de veehouder alles perfect doet. Voer, huisvesting en verzorging zijn daarom belangrijke factoren voor duurzaam produceren.
Hoeve bundelde zijn jarenlange ervaring in veevoederbedrijven. Hij wil met de richtlijnen in zijn boek de theoretische kennis praktisch toepasbaar maken voor veehouders en voorlichters van veevoederbedrijven. Veel voedingsfouten zijn te wijten aan de moderne techniek, vindt Hoeve. „We moeten niet vergeten dat een koe vier magen heeft en een herkauwer is.” Koeien hoeven de fijngesneden ruwvoeders nauwelijks meer te herkauwen. Daardoor wordt de vertering belemmerd en kan de koe ziek worden.