Oostenrijkse gezondheidszorg beste van EU
BRUSSEL (AP) – De Oostenrijkse gezondheidszorg is in 2007 binnen de Europese Unie de beste voor de consument, maar in Estland krijgt hij voor zijn geld de meeste zorg. Dit blijkt uit de derde consumentenindex voor de Europese gezondheidszorg (EHCI), die jaarlijks wordt opgesteld door het Zweedse bedrijf Health Consumer Powerhouse (HCP). De EHCI–score geeft een indicatie van de kwaliteit van de gezondheidszorg vanuit het standpunt van de patiënt.
Nederland, dat in 2005 nog de hoogste totaalscore had, komt op de tweede plaats; Frankrijk, de winnaar in 2006, staat derde. Wat betreft de kosten–batenverhouding komt Estland op de eerste plaats en Oostenrijk op de tweede. Nederland, Finland en Frankrijk komen respectievelijk op de derde, de vierde en de vijfde plaats.Het onderzoek had betrekking op alle 27 lidstaten van de Europese Unie, plus Noorwegen en Zwitserland. De indicatoren die voor het onderzoek gebruikt werden hadden betrekking op het resultaat, de gebruiksvriendelijkheid (het perspectief van de patiënt) en de wetgeving. Hoewel het duidelijk is dat de welvaart van een land voor de uitkomsten een grote rol speelt – denk maar aan de verschillen in salariëring van een verpleegkundige in Bulgarije en Nederland – is die factor zoveel mogelijk verdisconteerd.
De gebruiksvriendelijkheid stond centraal. ‘Griekenland en Italië hebben systemen waarin artsen God spelen’, zei HCP–projectmanager Arne Bjornberg. ‘Dat leidt niet tot een zeer consumentvriendelijke gezondheidszorg.’
Oostenrijk bereikte de toppositie met een gecombineerde score van 806 uit een maximum van 1.000. Nederland werd tweede met 794 punten, vooral als gevolg van een slechte score bij de wachttijden.
Oostenrijk wist in geen van de vijf afzonderlijke categorieën de hoogste score te halen. Deense patiënten bleken de meeste rechten en de beste toegang tot informatie te hebben. België heeft de kortste wachttijden, Zweden de beste medische resultaten.
Litouwen kwam met 435 punten het slechtst uit de bus, met Bulgarije en Polen op respectievelijk de op een na en de op twee na onderste plaats.
De jaarlijkse kosten van de gezondheidszorg variëren sterk per land, van 423 euro in Bulgarije en Roemenië tot 3.526 euro in Noorwegen, Zwitserland en Luxemburg.
Uit het onderzoek blijkt dat de consument in landen met particuliere verzekeraars beter af is dan in landen waar zorg en financiering in één organisatie verenigd zijn. De samenstellers concluderen dat veel winst is te behalen door over de grens te kijken. ‘Steel de beste ideeën van je buren’, aldus Bjornberg. ‘Dat zou een heel goede gezondheidszorg opleveren.’