Een gelijkenis met een open einde
ALMKERK - „Wat doen wij met Christus’ offerande?” Ds. C. M. Visser, predikant van de hersteld hervormde gemeente te Boven-Hardinxveld, stelde zaterdag deze vraag op de jaarlijkse ontmoetings- en gezelschapsdag in Almkerk. Hij mediteerde over de gelijkenis van de vijgenboom in de wijngaard.
Deze gelijkenis staat in verband Jezus’ wederkomst, zei ds. Visser. „Rabbi Jezus bestrijdt de opvatting dat mensen met grote zonden buitengewoon gestraft worden. Hij zegt: Ieder die zich niet bekeert, die wordt geoordeeld.”De Joden waren verknocht aan hun offerdiensten en hadden niet geluisterd naar de oproep van Johannes de Doper: Zie het Lam Gods. „Onbekeerd zijn is hier hetzelfde als Christus’ offerande waardeloos achten. Dan komt de vraag tot ons wat wij met dit offer doen. U kunt wel uw ontmoeting- en gezelschapsdagen houden, maar lééft u ook uit dit offer?”
Volgens ds. Visser hoort een vijgenboom gewoonlijk niet in een wijngaard. „De wijngaard is de wereld en de vijgenboom is dan het beeld van een gedoopte. Gedoopt zijn betekent afgezonderd van de wereld, dus leven in een bevoorrechte positie. De Heere, onze Schepper, is de Eigenaar. Terecht mag Hij bij een inspectie vruchten verwachten. Als Hij geen vruchten vindt, mag Hij rechtvaardig die boom uithouwen.”
Volgens ds. Visser is de wijngaardenier een beeld van Jezus. Hij pleit ervoor de genadetijd met een jaar te verlengen. „Deze gelijkenis heeft een open einde. Wij moeten voor onszelf weten of we wel of niet vrucht dragen”, zei de hersteld hervormde predikant. Dit kan men nagaan met artikel 12 uit het eerste hoofdstuk van de Dordtse Leerregels als leidraad.
Na zijn toespraak nodigde ds. Visser de aanwezigen uit te reageren of iets uit het eigen geloofsleven mee te delen.
Een vrouw vertelt hoe Christus haar geopenbaard is. Ze was niet kerkelijk opgevoed, was uit de wereld getrokken. Ze had zichzelf in Ruth herkend. „Na een periode van zwakte en ziekte mocht ik Christus -Die voorheen zo verborgen was- als mijn hemelse Bruidegom zien en omhelzen.”
’s Middags sprak hervormd kandidaat D. Flapper over Hooglied 7:10. „Het Hooglied gaat over Christus en Zijn kerk. Niet de genegenheid van de bruid, maar die van de hemelse Bruidegom is belangrijk”, zei kandidaat Flapper.
„Om Zijns Vaders eer en uit liefde voor Zijn gemeente, gaf Christus op Golgotha Zijn leven. Zijn genegenheid tot de bruidskerk gaat aan alles vooraf. Wij moeten eerst worden afgesneden van ongerechtigheid, vervolgens van eigen gerechtigheid en dan ook van ons leven. In de nacht van aanvechting en duisternis, openbaart Hij Zich.”