PKN treft voorzieningen voor vijf hhg’s
UTRECHT - De kleine synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft vrijdag ingestemd met voorzieningen voor vijf hersteld hervormde gemeenten.
Dat meldt de Protestantse Kerk in een persbericht.In IJsselmuiden-Grafhorst en in Schoonrewoerd wordt door de hervormde gemeenten vermogen overgedragen aan de hersteld hervormde gemeenten. In Montfoort, Melissant en Spijk zijn behalve over het overdragen van vermogen ook afspraken gemaakt over het (mede)gebruik van kerkelijk gebouwen.
Volgens het persbericht hebben in IJsselmuiden-Grafhorst van de bijna 3000 leden van de hervormde gemeente 450 leden een gemeente gevormd binnen de Hersteld Hervormde Kerk. „Aan hen wordt kerkrentmeesterlijk en diaconaal vermogen overgedragen.”
In Melissant is, volgens de PKN, het overgrote deel van de hervormde gemeente overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk. „De hervormde gemeente in de Protestantse Kerk geeft daarom de kerk en het verenigingsgebouw voor vijftig jaar in erfpacht aan de herstelden. Ook wordt een deel van het vermogen aan hen overgedragen.”
Omdat het aantal leden van de oorspronkelijke hervormde gemeente dat lid wil blijven van de Protestantse Kerk te klein is om als zelfstandige gemeente verder te gaan, wordt de mogelijkheid onderzocht van samenvoeging met de naburige hervormde gemeente Stellendam. Wel zal de hervormde gemeente gebruik mogen blijven maken van de kerk en het verenigingsgebouw.
Ook in Spijk is het overgrote deel van de hervormde gemeente overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk. „De hervormde gemeente in de Protestantse Kerk geeft daarom de kerk met bijbehorende consistorie voor vijftig jaar in erfpacht aan de hersteld hervormde gemeente. Het grootste deel van het vermogen wordt aan hen overgedragen.”
Ook hier is het aantal leden van de oorspronkelijke gemeente dat lid wil blijven van de Protestantse Kerk te klein om als zelfstandige gemeente verder te gaan. Daarom wordt de mogelijkheid onderzocht van samenvoeging een naburige gemeente. De hervormde gemeente zal ook hier gebruik mogen blijven maken van het kerkgebouw.
In Schoonrewoerd is bijna de helft van het aantal leden van de hervormde gemeente lid geworden van de Hersteld Hervormde Kerk. „De hersteld hervormde gemeente heeft voor haar kerkdiensten onderdak gevonden bij de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Leerdam, maar wil graag beschikken over een eigen kerkgebouw”, aldus het persbericht. „Als handreiking aan de hersteld hervormde gemeente draagt de hervormde gemeente kerkrentmeesterlijk en diaconaal vermogen over.”
Ook voor Montfoort is een voorziening getroffen. Daar hebben, volgens de Protestantse Kerk, „367 leden van de hervormde gemeente aangegeven te zijn toegetreden tot de Hersteld Hervormde Kerk en 975 leden hebben aangegeven lid te willen blijven van de hervormde gemeente in de Protestantse Kerk in Nederland.”
De nu getroffen voorziening houdt onder meer in dat beide gemeenten het hervormde kerkgebouw gaan gebruiken, in eerste instantie voor een periode van vijf jaar. „Het kerkgebouw blijft in eigendom bij de hervormde gemeente. Ook kunnen de hersteld hervormden, indien gewenst, gebruik maken van het verenigingsgebouw. Verder draagt de hervormde gemeente kerkrentmeesterlijk en diaconaal vermogen over aan de hersteld hervormde gemeente.”
Met inbegrip van deze voorzieningen zijn nu 23 definitieve voorzieningen getroffen ten behoeve van hersteld hervormde gemeenten. Er zullen er nog ongeveer 35 volgen, zo verwacht de Protestantse Kerk.