RTV Noord-Holland slaat alarm over inzet rampenzender
ALKMAAR (ANP) - Regionale Omroep RTV Noord-Holland (RTV N-H) luidt de noodklok over de voorlichting bij rampen en incidenten. In een brief aan de provincie en alle gemeenten in Noord-Holland uit hoofdredacteur Dink Binnendijk een noodkreet over de traagheid waarmee RTV N-H wordt ingezet als rampenzender.
Directe aanleiding voor de brief, die woensdag op de post ging, is het incident met de waterleidingbreuk vorige week maandagavond in Hoorn. Om halfelf, drie uur nadat de breuk zich had voorgedaan, kreeg RTV N-H van PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland de eerste officiële informatie door.Hoewel het incident vorige week met een sisser afliep, kampten honderdduizenden huishoudens enkele uren met problemen in de watervoorziening en werd daarover niet of nauwelijks gecommuniceerd. Dat kan niet, vindt Binnendijk. „Als zich echt een bedreigende situatie voordoet, dan kan het niet zo zijn dat mensen urenlang op informatie moeten wachten.
Volgens Binnendijk moeten overheden gaan inzien „dat zelfs het geven van non-informatie in zulke gevallen informatie is en dat een calamiteit soms niet ernstig hoeft te zijn om erover te moeten communiceren.” Hij is er warm voorstander van dat de overeenkomst die de omroep heeft met de overheid wordt uitgebreid naar publieke organisaties zoals PWN. Binnendijk zegt „ernstig bezorgd” te zijn over de situatie. „Ik moet er niet aan denken dat er doden vallen omdat wij te laat worden ingeschakeld.”
Binnendijk trok eerder dit jaar ook al aan de bel. Bij een grote scheepsbrand in Velsen-Noord in februari riepen geluidswagens om dat mensen de regionale omroep konden aanzetten voor meer informatie. RTV N-H wist op dat moment volgens Binnendijk van niets.
De gemeente Alkmaar zegt zelf vorige week ook grote moeite te hebben gehad om informatie boven water te krijgen. Volgens een woordvoerder neemt burgemeester P. Bruinooge het signaal van RTV N-H serieus, maar wacht hij op de brief voordat hij inhoudelijk reageert. Daarnaast wil Bruinooge de kwestie betrekken in de evaluatie van het waterleidingincident.
Directeur G. Schuiteman van de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS) zegt dat RTV N-H niet de enige is die tegen het probleem aanloopt. Volgens hem zijn er tal van vergelijkbare voorbeelden uit het hele land op te noemen. ROOS heeft de zaak inmiddels driemaal rechtstreeks bij de minister van Binnenlandse Zaken aangekaart. „Meer kunnen we niet doen. De bal ligt nu bij overheid”, aldus Schuiteman.