Binnenland

Nederland bereidt zich voor op import lng

DEN HAAG (ANP) – Een groot deel van het aardgas in ons land zal in de toekomst per schip worden aangevoerd uit landen als Algerije, Indonesië, Maleisië, Australië en Qatar. Daar zijn vergevorderde plannen om te investeren in installaties om het vloeibare aardgas (lng) te koelen, zodat het verscheept kan worden. In Nederland hebben al drie ondernemingen van de overheid het groene licht om te investeren in „verdampers", installaties die het gas geschikt maken voor opslag en doorvoer naar het net.

26 September 2007 13:37Gewijzigd op 14 November 2020 05:08

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken kan rekenen op de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer bij haar plannen om Nederland zo in de toekomst minder afhankelijk te maken van landen die de gaskraan naar de pijpleiding dicht kunnen draaien.De CDA–bewindsvrouw zei woensdag tijdens overleg dat de ondernemingen Essent, Gasunie en 4Gas een ontheffing van twintig jaar te hebben gekregen voor investeringen in respectievelijk de Eemshaven, de Maasvlakte en de regio Rotterdam. Die ontheffing houdt in dat ze vallen buiten de bestaande prijsregulering, zodat ze een redelijke zekerheid hebben hun investeringen op lange termijn terug te kunnen verdienen.

Nu heeft ons land nog slechts een opslag voor lng, op de Maasvlakte, maar die is bedoeld als noodvoorziening. De nieuwe zogeheten lng–terminals worden gezien als energiecentrales. De maximumcapaciteit van de nieuwe terminals overtreft het huidige jaarverbruik van aardgas in ons land.

Door de invoer van lng denkt Nederland een belangrijke spil te blijven in de internationale gashandel. Het gas wordt opgeslagen in lege velden en van daaruit vervoerd naar omliggende landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer