Geen gedwongen ontslagen bij Rijk
DEN HAAG - Bij het schrappen van 12.800 banen bij de rijksoverheid zullen waarschijnlijk geen gedwongen ontslagen vallen.
Dat staat in de Nota Vernieuwing Rijksdienst die minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Uitgangspunt voor het kabinet is dat „ambtenaren waarvan de functie vervalt van werk naar werk kunnen gaan.” Zij hoeven dus niet ontslagen te worden, meldt de nota.De secretarissen-generaal, de hoogste ambtenaren van de ministeries, hadden voorafgaand aan het coalitieakkoord nog in een advies geschreven dat gedwongen ontslagen deels onvermijdelijk zouden zijn.
De dinsdag gepresenteerde nota, opgesteld door secretaris-generaal Bekker, is een uitwerking van de structurele bezuiniging van 750 miljoen euro op rijksambtenaren, zoals is afgesproken in het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie. Het bedrag is tussentijds verlaagd naar 630 miljoen euro.
„Als je als organisatie niets doet, dan groei je vanzelf. Niet alleen in aantal mensen, maar ook in taken. Daarom doen we wel wat”, zei minister Ter Horst dinsdag in een toelichting.
De afslankingsoperatie is bedoeld om de rijksoverheid minder log te maken en beter te laten functioneren. Ambtenaren moeten efficiënter werken, zo stelt Bekker in de nota. Ministeries krijgen minder vrijheid bij het voorbereiden van wetgeving, het aannemen van personeel en het aanschaffen van automatisering. Die centralisatie moet de kwaliteit van het werk vergroten en de kosten bij ministeries drukken.
Bekker wijst ook op de rol van politici. Een efficiëntere overheid is alleen mogelijk als politici soms nee leren zeggen „tegen de roep om overheidsinterventie en bemoeienis”, „tegen de druk om steeds meer gedetailleerde beleidsvorming” en „steeds verfijnder subsidieregelingen.”
Van de 115.000 arbeidsplaatsen bij de rijksoverheid zullen er de komende vier jaar 11.000 worden geschrapt. Van de 65.000 ambtenaren bij de zogeheten zelfstandige bestuursorganen zien 1800 hun functie vervallen.