Kerk & religie

Geref. Zwartsluis eist revisie besluit

De kerkenraad van de gereformeerde kerk in Zwartsluis heeft bij de generale synode van Franeker revisie (herziening) aangevraagd van het besluit over de verhouding van de plaatselijke gemeenten tot de landelijke toekomstige SoW-kerk. De kerkenraad vindt het onaanvaardbaar dat de generale synode hem „tegen zijn uitdrukkelijke wens in een bevoegdheid ontneemt die principieel aan de gereformeerde kerkenraden toekomt.”

Kerkredactie
17 September 2002 10:35Gewijzigd op 13 November 2020 23:49

In juni besloot de gereformeerde synode dat na de fusie plaatselijke kerken maximaal zeven jaar het recht van afscheiding behouden. Daarna is het in de verenigde kerk niet langer mogelijk dat kerkenraden besluiten een gemeente buiten het kerkverband te plaatsen.

De kerkenraad van Zwartsluis is het er niet mee eens dat de plaatselijke kerk onder de kerkorde van de verenigde SoW-kerk onlosmakelijk aan de landelijke kerk is verbonden. Daarom heeft de kerkenraad besloten bezwaar te maken. Hij acht het synodebesluit in strijd met de belijdenis en de kerkorde van de Gereformeerde Kerken en daarom onaanvaardbaar.

Op grond van artikel 30 lid 1 van de gereformeerde kerkorde stelt de kerkenraad dat de synode niet bevoegd is om tegen de wil van de plaatselijke gereformeerde kerk de identiteit van deze kerk zodanig te veranderen dat zij haar eigenstandigheid verliest en omgezet wordt van een kerkgenootschap in een onderdeel van een landelijk kerkgenootschap.

De synode nam haar besluit nadat 463 kerkenraden en classes hun reactie op het rapport ”Kerken en Kerkverband” hadden ingestuurd. Zes classes en 391 kerkenraden reageerden afwijzend. Ook de synodecommissie die de besluiten voorbereidde, stelde voor alsnog in een blijvend geldende procedure te regelen dat gemeenten die zich afscheiden de nodige voorzieningen mogen behouden.

De gereformeerde synode wil wel dat er in de kerkorde van de toekomstige verenigde kerk een procedure komt voor gemeenten die niet langer in de kerk willen blijven, maar daarvan is nu nog onduidelijk wat die gaat inhouden.

De Zwartsluise kerkenraad geeft aan „diep teleurgesteld” te zijn over de wijze waarop de bezwaren ter synode zijn behandeld. „Als het rapport van de eigen commissie van preadvies feitelijk terzijde wordt gelegd, met als voornaamste argument dat de zaken al vastliggen, rijst de vraag waarom de synode eigenlijk de kerken nog om een standpunt vraagt.” De kerkenraad is van mening dat de synode niet echt heeft geluisterd naar wat er leeft in de gemeenten. De voorgestelde periode van zeven jaar uitstel plus een zakelijke regeling voor gemeenten, doen volgens hem geen recht aan de principiële aard van de door de plaatselijke kerken aangedragen bezwaren.

De kerkenraad van Zwartsluis vindt verder dat de generale synode geestelijk leiding behoort te geven aan de Gereformeerde Kerken. „Deze taak berust niet bij het triomoderamen. Het ergert ons dat de synode zich gaat gedragen als uitvoerend orgaan van SoW-beleidsmakers.”

De kerkenraad heeft zijn revisieverzoek ook gestuurd naar alle gereformeerde kerkenraden in de classes Kampen en Zwolle, met de vraag of ook die de zaak opnieuw aanhangig willen maken. Het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) belegt 9 november een voorlichtingsbijeenkomst voor ambtsdragers over revisie. Volgende week ontvangen alle gereformeerde kerkenraden de brochure ”Hoe gaan wij samen?” van drs. C. B. Elsinga, voorzitter van het Confessioneel Gereformeerd Toerustingscentrum (CGT).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer