Nederland kleurloos op het etensbord
AMSTERDAM (ANP) - De Nederlander is erg kleurloos als het gaat om zijn maaltijd. Hij varieert te weinig met bijvoorbeeld paarse groenten, waardoor niet alle belangrijke voedingsstoffen worden genuttigd.
Dat blijkt uit een onderzoek van Knorr onder 6000 mensen, uitgevoerd door GFK Panel Services. Groen is het meest populair en daarin staat de komkommer op nummer een. Paars, zoals van aubergine, rode kool en bietjes, is daarentegen de minst aantrekkelijke groentekleur. De helft van alle huishoudens heeft deze kleur een of meerdere keren gekocht.Het onderzoek toont aan dat 58 procent van de huishoudens bij het boodschappen doen in ieder geval één kleur over het hoofd ziet. Per kleurcategorie is bloemkool (36 procent) het populairst in de witte range, de tomaten (26 procent) in de rode en winterpeen (37 procent) in de oranje.
Nederlanders die stellen bewust bezig te zijn met de eigen gezondheid en het eigen gewicht, variëren veel meer met de verschillende kleuren verse groenten. Het zijn vooral de alleenstaanden die het minst variëren met het kleurenpalet aan verse groenten.
Om kleur in de maaltijd te bevorderen start Knorr een uitgebreide campagne. Het voedingsmerk introduceert elf nieuwe producten: vijf kleursoepen en zes mixen. De rode, gele, witte, oranje en groene soep zijn gemaakt van ten minste vier verschillende soorten groenten van één kleur. Ze bevatten minimaal 80 gram groente per portie en brengen ieder hun eigen kleurspecifieke voedingsstoffen met zich mee.
Knorr stelt dat met het variëren in kleur het makkelijker wordt om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die groente en fruit zo gezond maken, zoals vezels, kalium, vitamines en bio-actieve stoffen.
In een reactie benadrukt het Voedingscentrum dat gevarieerd eten van groente wel goed is, maar dat mensen niet voor bepaalde voedingsstoffen hoeven te variëren op kleur.
„Het maakt niet uit of je nu veel gele, paarse, oranje of rode groenten eet, als je maar je minimale hoeveelheid groente en fruit per dag binnenkrijgt. Daar lopen we nog steeds op achter”, aldus woordvoerster Patricia Schutte van het Voedingscentrum. Dit in tegenstelling tot wat Knor beweert, dat juist de verschillende kleuren groenten en fruit specifieke voedingsstoffen bevatten die goed zijn voor de gezondheid.