Binnenland

„Gelderse Vallei gaf te veel uit aan verhuizing”

„Grote uitgaven in 2000 rond de verhuizing van het ziekenhuis Gelderse Vallei naar de nieuwe kliniek in Ede zijn de belangrijkste oorzaak van het miljoenentekort van het hospitaal. Het toen zittende bestuur liet zich onder druk zetten door bouwondernemingen. Daardoor is de verhuizing te snel in gang gezet, wat met hoge kosten gepaard ging.”

Regioredactie
17 September 2002 09:54Gewijzigd op 13 November 2020 23:49

Tot die conclusie komt gedelegeerd bestuurder H. J. Huijsmans, die sinds 30 augustus de scepter zwaait over de kliniek in Ede. Volgende week presenteert hij plannen die het ziekenhuis uit de problemen moeten helpen.

Volgens Huijsmans was het ziekenhuis Gelderse Vallei twee jaar geleden eigenlijk nog niet klaar voor de verhuizing. „Men was te veel gefixeerd op het snel in gebruik nemen van de nieuwbouw. Daarbij kwam het afstemmen van de organisatie op het gebouw op de tweede plaats.”

Door de handelwijze van de raad van bestuur zakte het aantal medische verrichtingen ruim onder het aantal dat was afgesproken met verzekeraars. Dat kostte het ziekenhuis maar liefst 3,5 miljoen euro. Berichten dat het ziekenhuis te luxe zou zijn aangekleed, wijst hij resoluut van de hand. „Dit is een sober uitgevoerd ziekenhuis.”

Huijsmans meent dat de medisch specialisten mede schuldig zijn aan het tekort. Die zijn volgens hem nog op dezelfde manier georganiseerd als tien jaar geleden, toen er nog sprake was van vier verschillende streekziekenhuizen. Dat levert problemen op nu de ziekenhuizen zijn samengevoegd in een nieuw gebouw. „De staf is gegroeid van 44 tot 120 mensen, maar wordt nog op dezelfde manier aangestuurd.”

Wat voor de specialisten geldt, gaat overigens ook op voor de organisatiestructuur van het hele ziekenhuis, meent Huijsmans. Ook die zou nog te veel geënt zijn op de situatie van voor de nieuwbouw. „Bovendien zijn de oorspronkelijke vier ziekenhuizen in het begin van de jaren ’90 in een keurslijf gehesen van heel lage budgetten. Voor de overheid natuurlijk voordelig, maar dat wreekt zich nu enorm.”

Daarbij is het volgens Huijsmans nog een voordeel dat het ziekenhuis Gelderse Vallei een „productieziekenhuis” is. „Het heeft geen opleidingsfunctie, waardoor je alleen ervaren artsen hebt. Die werken veel sneller, omdat ze geen vak meer hoeven te leren. Daardoor zijn wij vijf keer zo goedkoop als een academisch ziekenhuis en twee keer zo voordelig als een topklinisch hospitaal. Was dat niet het geval, dan zou er al veel eerder een tekort zijn ontstaan.”

De gedelegeerd bestuurder werkt aan een rapport dat alle problemen bij het ziekenhuis in kaart brengt. Daarin staan ook verbeteringen genoemd. Die moeten nog voor het eind van het jaar zijn doorgevoerd. Nu al staat vast dat de organisatiestructuur van medisch specialisten op de helling gaat. Daarmee kan het tekort dat het ziekenhuis voor dit jaar heeft, afnemen van 6,5 miljoen naar 5 miljoen euro. Verder wil Huijsmans de begroting voor volgend jaar sluitend hebben. Een woordvoerder van de medische staf was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens Huijsmans kan er ook nog geld verdiend worden met efficiënter werken, omdat de voordelen van schaalvergroting in het nieuwe gebouw nog niet voldoende worden benut. Ook gaat hij in gesprek met onder meer de gemeente, om een eind te maken aan de verliezen op de parkeergarage. Daarvoor bepaalt de gemeente Ede het tarief, terwijl het ziekenhuis voor de verliezen opdraait.

Naast de plannen van het ziekenhuisbestuur speelt het onderzoek dat het College Sanering Ziekenhuisvoorzieningen uitvoerde in opdracht van minister Bomhoff van Volksgezondheid. De resultaten daarvan zijn eind augustus gepresenteerd aan de minister. Die komt naar verwachting binnen enkele weken met een reactie. Daarna krijgen het ziekenhuis en de zorgverzekeraars de gelegenheid om plannen te presenteren.

Komen het ziekenhuis en de verzekeraars er dan niet uit, dan bestaat de mogelijkheid dat het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) in Utrecht te hulp schiet. Volgens woordvoerder De Wit van het CTG kan de organisatie niet alleen van het ziekenhuis eisen dat bepaalde maatregelen worden getroffen, maar eventueel ook met meer geld over de brug komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer