RKK in Italië kampt met schandalen
SIENA - Twee omvangrijke schandalen in de Rooms-Katholieke Kerk te Toscane hebben het imago van de kerk in Italië flink aangetast. Het blijkt dat een deel van de priesterstand van de kerk corrupt is, zo concluderen Italiaanse kranten.
De aartsbisschop van Siena en de monseigneur-econoom van het bisdom worden door de Italiaanse justitie verdacht van fraude en afpersing. De aartsbisschop, Antonio Buoncristiani, is verhoord, maar niet in staat van beschuldiging gesteld. De econoom wordt in januari voorgeleid.Beide mannen werden sinds april vorig jaar in de gaten gehouden nadat er een brand was uitgebroken in het curiegebouw. Uit rechercheonderzoek bleek dat de brand moedwillig was aangestoken door de econoom, met als waarschijnlijk doel compromitterende documenten, zoals legaten en andere financiële transacties, te vernietigen. De econoom, monseigneur Giuseppe Acampa, probeerde daarmee zijn wanbeheer van het omvangrijke bisschopspatrimonium te verduisteren.
Uit politieonderzoek blijkt verder dat de econoom seksuele contacten onderhield met priesters. De econoom wordt gesteund door aartsbisschop Antonio Buoncristiani, een van de invloedrijkste rooms-katholieke leiders van Italië. Buoncristiani heeft geprobeerd getuigen te overreden hun mond te houden. Hem wordt afpersing ten laste gelegd.
Uit justitieel onderzoek blijkt verder dat de situatie in het Florentijnse aartsbisdom niet veel beter is. Nadat bekend werd dat de kerkelijke autoriteiten een inmiddels 80-jarige priester hebben verbannen naar een klooster omdat hij tientallen kinderen heeft misbruikt, lijken ook andere medewerkers binnen het bisdom vuile handen te hebben.
De zwaarste aanklacht loopt tegen hulpbisschop Claudio Maniago, die homoseksuele contacten zou hebben onderhouden en de mannen vervolgens zwijggeld zou hebben aangeboden. De betrokkenen ontkennen categorisch.
Het is opvallend dat het Vaticaan niet bij voorbaat de zijde van de prelaten heeft gekozen. Kardinaal Ersilio Tonini zei woensdag tegen de Italiaanse krant La Stampa dat de verantwoordelijken „strenger moeten optreden.” Tonini lijkt daarmee de lijn van het Benedictus XVI te volgen, die kort voor zijn aantreden als paus te kennen gaf doortastend op te willen treden tegen corrupte medewerkers.