„Archief VN-tribunaal kroon op ”juridische hoofdstad”
DEN HAAG (ANP) - Als het aan Den Haag ligt, worden miljoenen archiefstukken van diverse internationale tribunalen opgeslagen in een nieuw archiefgebouw in de hofstad.
Griffiers van verschillende tribunalen brengen binnenkort een advies hierover uit aan de Verenigde Naties. Burgemeester Wim Deetman liet woensdag weten dat zijn gemeente geld voor het prestigieuze project beschikbaar wil stellen.Er wordt al jaren gediscussieerd over de mogelijkheid om in Den Haag een groot, apart VN-archief te bouwen. Deetman wil dat het internationale juridische werk dat in Den Haag wordt uitgevoerd op deze manier voor het nageslacht bewaard blijft en dat de archieven toegankelijk worden gemaakt voor wetenschappers uit de hele wereld.
Den Haag noemt zich niet voor niets de ”juridische hoofdstad van de wereld”. Tal van internationale juridische instanties zetelen hier: VN-hoven zoals het Internationaal Gerechtshof en het Joegoslaviëtribunaal en onafhankelijke verdragsorganisaties zoals het Internationaal Strafhof en het Permanente Hof van Arbitrage. „Deze functies moeten meer exposure krijgen. Voor de wetenschap, de media, maar ook voor het grotere publiek”, aldus Deetman.
Over een geschikte locatie voor het archief wordt nog nagedacht. „Het voormalige Norfolkterrein in Scheveningen zou een mooie plek zijn. Het gebouw moet natuurlijk wel internationaal postuur hebben”, liet Deetman weten. De burgemeester benadrukt dat zijn gemeente de faciliteiten voor zo’n archief wil bieden, maar het niet wil exploiteren.
Deetman stelt zich het archief niet voor als een gesloten bolwerk, maar denkt ook aan een museale functie van het gebouw. Belangrijke documenten die het archief moet huisvesten zijn onder meer de archieven van het Joegoslaviëtribunaal, het Sierra Leonetribunaal en het Rwandatribunaal.
Ook de archieven van het Internationale Militaire Tribunaal dat vlak na de Tweede Wereldoorlog in Neurenberg werd gehouden, zouden in het gebouw een plek moeten krijgen. Nu liggen zij nog in het Haagse Vredespaleis en het Nationaal Archief opgeslagen. Dit alles moet dan komen onder het beheer en de verantwoordelijkheid van de griffier van het Internationaal Gerechtshof.