Binnenland

„Onrust rond oud en nieuw niet normaal”

APELDOORN - „Nederland moet de onrust rond de jaarwisseling niet normaal vinden.” Prof. dr. Otto Adang is stellig. „Het geweld is heftig. Er is echt iets aan de hand.”

17 September 2007 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 05:06
ADANG ...goede balans vinden... Foto RD
ADANG ...goede balans vinden... Foto RD

Nederland viert oud en nieuw vaak uitbundig. Burgers schieten miljoenen aan vuurwerk af, vreugdevuren branden volop. In veel gemeenten vindt „grof geweld” plaats. Toch spreken veel korpschefs na de jaarwisseling van een rustige jaarwisseling. „Klopt niet”, verklaart prof. Adang, een van de onderzoekers naar rellen rond de jaarwisseling. Het beeld liegt er niet om: Negen keer zo veel brandstichting, vier keer zo veel vernieling, twee keer zo veel geweld.Bent u verbaasd over de resultaten?
„Ik was verrast door de heftigheid en de omvang van de onrust rond de jaarwisseling.”

Onrust rond oud en nieuw is van alle tijden. Het beeld dat u schetst wisten we al.
„Wij constateren een praktijk die anders is dan het beeld dat jaarlijks uit de media opdoemt. Er is sprake van een structureel probleem. Hierbij zijn vooral jongeren betroken, maar ook ouderen dragen direct of indirect hun steentje nadrukkelijk bij. Bovendien is het nauwelijks een allochtoon probleem, maar een autochtoon fenomeen. Onder veel Nederlanders heerst de houding: wij moeten ons feestje kunnen houden. Dat is de norm in veel gemeenten. Als de politie komt om hun feestje te verstoren, dan keert het geweld zich tegen politie en brandweer.”

Welk soort geweld signaleert u?
„Het geweld is heftig. Hulpverleners en gezagsdragers worden bekogeld met stenen en vuurpijlen. Meer dan de helft van de agressie tegen brandweermensen concentreert zich rond de jaarwisseling.”

Doen de problemen zich in de zogenaamde biblebelt zich voor omdat er in deze dorpen veel mensen van protestants-christelijke huize wonen of stuiten we hier op meer algemeen plattelandsfenomeen?
„Ons onderzoek richt zich op heel Nederland. In de biblebelt hebben we onderzoek gedaan naar gemeenten met minder dan 100.000 inwoners en met 5 procent of meer stemmers op de kleine christelijke partijen. Daarbij blijkt er een significant verschil te bestaan. In hechte christelijke gemeenschappen blijken er vier keer zo veel incidenten in de media te worden gemeld, dan in niet specifiek christelijke gemeenten. De correlatie is duidelijk.”

Incidenten uit de biblebelt krijgen vaak grotere media-aandacht dan dezelfde incidenten uit andere plaatsen. Kleurt dat de resultaten van uw onderzoek?
„Wij hebben rekening gehouden met dat gegeven. Behalve de mediaberichten hebben we ook rapporten van alle korpsen in Nederland opgevraagd en geanalyseerd. Bovendien hebben we in de regio bijeenkomsten gehouden om zelf de ervaringen van agenten te horen.”

Wat moet er gebeuren? Sommige gemeenten stellen rond de jaarwisseling sloopauto’s beschikbaar om in brand te steken.
„Dat gaat veel te ver. Je moet een goede balans zien te vinden tussen faciliteren en optreden. Te streng optreden, roept agressie op. Met te slap optreden krijgen de ordeverstoorders te veel te vrije hand. De overheid moet gedurende het gehele jaar met deze problemen bezig zijn. Niet alleen enkele weken voor oud en nieuw.”

We hebben nog een paar maanden te gaan tot de jaarwisseling. Zijn we nog op tijd?
„Er kan nog een heleboel gebeuren. Maar dan moeten we wel nu aan de slag. Er is meer tijd nodig om een cultuuromslag te bewerkstelligen. Politie en gemeenten moeten het hele jaar aandacht aan dit fenomeen besteden en contact zoeken met potentiële ordeverstoorders. We moeten maatwerk leveren. De problemen kunnen zich overal voordoen. Alles verbieden is onmogelijk, maar we kunnen wel afspraken maken: wat tolereren we.”

U pleit voor vervolgonderzoek. Wie moet dat doen?
„De onrust in de biblebelt kan niet worden gezien als incident, maar is een uiting hoe hechte dorpsgemeenschappen het hele jaar tegen de overheid aankijken. Daar moeten we verder onderzoek naar doen. Wie dat moet doen? Tja. De raad van hoofdcommissarissen misschien. Of Binnenlandse Zaken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer