Kerk & religie

Als Daniël in de leeuwenkuil

RENSWOUDE - Overal in de kleine maar gezellige woonkamer staan wenskaarten bedrukt met ”50”. Prof. drs. C. G. Baart vierde deze maand zijn gouden huwelijks- en ambtsjubileum. Het laatste vond gistermorgen plaats in Heteren -zijn eerste gemeente-, ’s avonds in Renswoude, zijn huidige woonplaats.

Kerkredactie
17 September 2007 09:28Gewijzigd op 14 November 2020 05:06
RENSWOUDE – Prof. C. G. Baart uit Renswoude is vijftig jaar predikant. „De leeuwenkuil is een beeld geworden voor een zeer bewogen leven, waarin wij telkens de heel bijzondere zorg en bewaring van onze God ervoeren, evenals Daniël.” Foto RD, Anton Dommerh
RENSWOUDE – Prof. C. G. Baart uit Renswoude is vijftig jaar predikant. „De leeuwenkuil is een beeld geworden voor een zeer bewogen leven, waarin wij telkens de heel bijzondere zorg en bewaring van onze God ervoeren, evenals Daniël.” Foto RD, Anton Dommerh

In een klein park, vroeger recreatiegebied, wonen prof. Baart en zijn vrouw sinds de zomer van 1994. Aan de muur, midden in de woonkamer, hangt een schilderij van Daniël in de leeuwenkuil. Een fel licht schijnt in de kuil, waarin Daniël zijn hoofd opheft om goed te horen wat koning Darius te zeggen heeft.„Voor ons heeft het schilderij een extra dimensie”, zegt prof. Baart, emeritus hoogleraar aan de Near East School of Theology (NEST) in Libanon. „We kregen het vlak voordat in het voorjaar van 1986 onze tweede periode in Beiroet begon. In dat verband zeiden sommigen: Nu gaan jullie de leeuwenkuil in. Opvallend is dat de anders zo agressieve leeuwen -het zijn er zeven- wel willen, maar niet kunnen aanvallen. Hun bekken zijn dicht. Het is een beeld geworden voor een zeer bewogen leven, waarin wij telkens de heel bijzondere zorg en bewaring van onze God ervoeren, evenals Daniël.”

Roeping
Prof. Baart wordt geboren op 20 mei 1927 in Melissant. Zijn ouders verhuizen al spoedig naar Dirksland, waar zijn vader hulpprediker is in gemeente en ziekenhuis. Hij is geboeid door het ambt van predikant, maar kiest toch voor het onderwijs. Later gaat Baart alsnog theologie studeren, in Utrecht, en weet zich dan geroepen om predikant te worden. Na een benoeming als jong medewerker aan de universiteit in 1954 dient hij van september 1957 tot november 1970 de hervormde gemeenten te Heteren, Nieuwpoort en opnieuw Heteren.

Na herhaald verzoek vanuit Beiroet vertrekt het echtpaar Baart in april 1971 naar Libanon. Daar, aan de NEST, begeleidt prof. Baart leraren, kandidaten en doctorandi. „In die tijd kwamen er steeds meer studenten uit het Midden-Oosten, Amerika, India en Afrika. Vooral de begeleiding van doctorandi vroeg heel veel aandacht en zorg.”

Medio 1975 ontstaat er onrust in Beiroet. „De situatie werd steeds onveiliger. In 1978 keerden we in Nederland terug en het jaar daarop werden we weer predikantsgezin, in Schelluinen.”

Het jaar 1986 is nog maar net begonnen als de toenmalige rector van de NEST een dringend beroep doet op prof. Baart om de komende doctoraalkandidaten te begeleiden. „We gingen. Maar het bleef niet bij de begeleiding van deze studenten. In een nogal turbulent Beiroet, waar gelukkig ’vrede’ kwam in 1990, was het hard werken. Veel colleges, veel lezingen.”

Islam
„Toen we in 1994 terugkeerden in Nederland”, zegt prof. Baart, „vonden we een ’ander’ land terug. De islam is iedere dag in het nieuws, het woord dialoog is in ieders mond. We denken vaak: Leveren wij niet al te snel onze beginselen in? Respect voor de ander wil toch niet zeggen het wegwerpen, in de hoogste zin, van het Evangelie? Daarmee is noch de kerk, noch de samenleving, noch de moslim onder ons gediend.”

De emeritus hoogleraar schreef in 1976 in ”Morgenland”: Libanon, quo vadis; waar gaat gij heen? Die vraag is volgens hem nog steeds actueel. „Iedere dag lezen we van toenemende druk waaronder christenen in Libanon leven. Ons hart bloedt bij het horen van zo veel doden in het voortslepende conflict met allerlei groeperingen. Zal de universiteit kunnen voortgaan met de zo broodnodige kaderopleiding? Het land heeft onze hulp erg nodig.”

„Dankbaar” zien Baart en zijn vrouw terug op hun tijd in gemeente en universiteit. „Overal waar ik preken mag, vind ik soms vroegere catechisanten als ouderling. We horen van vroegere studenten die nu bisschop, predikant of hoogleraar zijn geworden of ook het middelbaar onderwijs dienen. Ik ben dankbaar dat ik -op verzoek- nog steeds God en Zijn gemeente mag dienen in een studiekring, door lezingen en prediking. Dat alles kan niet anders dan door de hoogste bescherming van de Heere.”

Levensloop

-Geboren op 20 mei 1927 in Melissant.
-Hervormd predikant te Heteren (1957), Nieuwpoort (1962), Heteren (1968) en Schelluinen (1979).
-Hoogleraar aan de Near East School of Theology in Beiroet van 1971 1979 en van 1987 1992.
-Emeritaat op 20 mei 1992.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer