Geen MKZ op boerderij in Norfolk
LONDEN - Een woordvoerder van het Britse ministerie van Landbouw heeft donderdag verklaard dat er geen mond-en-klauwzeer (MKZ) op de van besmetting verdachte boerderij in het graafschap Norfolk is aangetroffen. Dat hebben testen uitgewezen.
De boerderij in Norfolk die sinds woensdag als verdacht was aangemerkt, ligt op enkele tientallen kilometers van het gebied in Surrey waar de ziekte in augustus opdook. In dit gebied werd het virus woensdag opnieuw vastgesteld. De variant in Surrey is dezelfde die in augustus in hetzelfde gebied voor een uitbraak zorgde. Dat is de aanvankelijke conclusie van laboratoriumtests.Als het om dezelfde variant blijkt te gaan en de ziekte in een klein gebied kan worden ingesloten, is dat goed nieuws voor de Britse boeren die al te lijden hadden door de eerdere uitbraak van MKZ en overstromingen. Bij velen van hen staat het MKZ-drama uit 2001 nog vers in het geheugen gegrift, toen de karkassen van duizenden geruimde varkens, koeien en schapen op brandstapels werden verbrand en de veehouderij als branche miljoenen aan inkomsten letterlijk in rook op zag gaan.
Voor heel Groot-Brittannië is een vervoersverbod voor runderen, varkens en schapen afgekondigd. De Europese Unie legde Groot-Brittannië een exportverbod voor vee op. De vervoersrestricties na de uitbraak in augustus waren nog maar vijf dagen geleden opgeheven. Het bedrijf waar de ziekte toen opdook ligt hemelsbreed slechts 15 kilometer verwijderd van de huidige getroffen boerderij. Een gebied van 10 kilometer rond het bedrijf is inmiddels door de autoriteiten hermetisch afgesloten.
Michael Ellam, woordvoerder van premier Gordon Brown, ontkende donderdag de aantijgingen dat het hoofd van de Britse veterinaire dienst Debby Reynolds onder politieke druk was gezwicht om de beperkingen voor veevervoer eerder op te heffen dan in het ideale geval gewenst was. „Het was een beslissing die op grond van wetenschappelijk bewijs is genomen”, zei Ellam. Het vervoer van vee werd dertig dagen na de laatst bekende besmetting weer vrijgegeven. Hoewel MKZ een incubatietijd kent van minder dan twee weken, kunnen de ziektekiemen tot vijftig dagen overleven in water.
Sommige deskundigen zijn van mening dat de overheid de ziekte zou moeten bestrijden door dieren ertegen te vaccineren, in plaats van het achteraf afmaken van dieren. Maar vaccinatie kost tijd en levert de belangrijke export van vlees naar de Europese Unie meer vertraging op dan in het huidige beleid.
Een laboratorium waar met MKZ-virussen werd gewerkt, was in augustus de besmettingsbron. Het virus lekte toen uit een door regenval beschadigde pijp tussen twee gebouwen op een verouderde faciliteit voor diergeneeskunde. Voertuigen die werden gebruikt voor bouwwerkzaamheden op het terrein hebben het virus vervolgens vermoedelijk naar buiten gebracht.