Onbegrip op Balkan over uitspraken Verhagen
TIRANA (ANP) – Op de Balkan bestaat veel onbegrip over de uitspraken die minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) onlangs deed over Kosovo. De regeringen van Roemenië, Bulgarije en Albanië eisten opheldering hierover van staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) tijdens zijn bezoek de afgelopen dagen. Dat lieten diverse ministers weten.
Verhagen had gezegd dat een deling van Kosovo voor hem aanvaardbaar zou zijn mits Servië en Kosovo en de VN–Veiligheidsraad ermee zouden instemmen. Hij wilde hiermee de impasse in de onderhandelingen over Kosovo doorbreken. Timmermans heeft duidelijk gemaakt dat Nederland niets uitsluit maar achter het Europese standpunt stond en staat. „Verhagen heeft geen voorstel gedaan. Het is voor ons belangrijk dat de EU eensgezind blijft", aldus Timmermans.Kosovo is formeel een provincie van Servië, waar het merendeel (90 procent) van de bevolking Albanees is. Sinds de NAVO–bombardementen op Servië in 1999 staat Kosovo tijdelijk onder VN–bestuur. Momenteel wordt in Wenen onderhandeld over een definitieve oplossing voor het gebied. Kosovo wil onafhankelijkheid maar Servië is daar mordicus tegen en krijgt daarin steun van Rusland. Voor 10 december moet er een oplossing op tafel liggen.
De betrokken Bulgaarse en Roemeense ministers staken hun afkeer van een deling langs etnische lijnen, zoals Verhagen bedoelde, niet onder stoelen of banken. Ze vrezen een domino–effect. In de landen op en rond de Balkan leven tal van minderheden, die zich (weer) zouden kunnen roeren. De regering van Albanië wil een ultieme oplossing op 10 december en gaat daarbij uit van de wens van een meerderheid van de Kosovaren.
Over de toekomst van Kosovo wordt druk onderhandeld door Servië en Kosovo onder begeleiding van de Euroepse Unie, Rusland en de Verenigde Staten. Op tafel ligt een plan van VN–gezant Martti Ahtisaari die pleit voor onafhankelijkheid onder langdurig toezicht van de internationale gemeenschap. Kosovo dreigt een splijtzam te worden voor de EU. Sommige lidstaten en de VS hebben aangegeven dat ze de onafhankelijkheid van Kosovo steunen als er geen unanieme oplossing wordt gevonden. Andere EU–landen zijn daar juist fel op tegen.