Binnenland

Hardere aanpak raddraaiers

DEN HAAG - Burgemeesters en officieren van justitie mogen in de toekomst zonder tussenkomst van de rechter hooligans en andere lastpakken verbieden zich in een bepaalde straat of buurt op te houden.

Redactie politiek
7 September 2007 23:05Gewijzigd op 14 November 2020 05:05

Dat staat in een wetsvoorstel dat het kabinet gisteren op voorstel van de ministers Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Hirsch Ballin van Justitie heeft goedgekeurd.Burgemeesters mogen het gebiedsverbod gedurende een periode van maximaal drie maanden opleggen. Officieren van justitie kunnen iemand voor de periode van maximaal een jaar de toegang tot een straat of buurt ontzeggen. Degenen die de opgelegde regels niet naleven, krijgen een boete of een gevangenisstraf.

Burgemeesters krijgen de mogelijkheid het verbod te verlengen als iemand herhaaldelijk groepsgewijs de openbare orde heeft verstoord. Voor notoire lastpakken mag de eerste burger ook een meldingsplicht aan het gebiedsverbod koppelen. De betrokkene moet zich dan op tijden waarop redelijkerwijs onrust zou kunnen ontstaan, melden op het politiebureau.

Officieren van justitie kunnen naast een gebiedsverbod ook een contactverbod opleggen. Verder kunnen zij eisen dat iemand zich laat behandelen tegen agressie of verslaving.

De gezagsdragers kunnen de maatregelen per direct opleggen. Een vandaal kan daartegen beroep aantekenen, maar dat heeft geen schorsende werking. Volgens minister Hirsch Ballin gaat het om een nieuwe aanpak in het rechtsbestel: de rechter komt pas in beeld als er beroep wordt aangetekend.

De wet is in eerste instantie bedoeld om voetbalvandalen aan te pakken die tijdens wedstrijden of huldigingen ernstige overlast veroorzaken. Maar de gezagsdragers kunnen met de nieuwe wet in de hand ook raddraaiers die buurtbewoners treiteren of plegers van geweld tegen homo’s aanpakken. Overigens kan het nog maanden duren voor de wet in werking treedt. Eerst moet de Raad van State erover adviseren en daarna moeten de Tweede en Eerste Kamer er hun goedkeuring nog aan geven.

In het wetsvoorstel van het kabinet zijn elementen opgenomen uit de Voetbalwet die PvdA, CDA en VVD in de Tweede Kamer net voor de zomer presenteerden. De fracties zien graag een stadion- en omgevingsverbod in combinatie met een meldplicht. Het wetsvoorstel van de regering biedt meer mogelijkheden.

De homobelangenorganisatie COC juicht het wetsvoorstel toe. Burgemeesters en officieren van justitie kunnen nu beter optreden tegen geweld tegen homoseksuelen, laat een woordvoerder weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer