Rooms-Katholieke Kerk Rusland voelt zich bedreigd
Het hoofd van de Russische Rooms-Katholieke Kerk heeft mensenrechtenorganisaties opgeroepen te protesteren tegen wat hij noemt een „grootschalige antirooms-katholieke campagne” in zijn land.
„Opnieuw is er sprake van een drama voor de Russische rooms-katholieken”, zegt aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz. „In de twintigste eeuw zijn ze ook al hevig vervolgd en bijna op alle plaatsen onderdrukt.” De geestelijke doet een oproep aan „alle mensen van goede wil” om hieraan een eind te maken.
Kondrusiewicz wijst erop dat van vijf priesters, geboren in het buitenland, het visum is ingetrokken. Ook zegt hij dat rooms-katholieken stuitten op problemen bij het bouwen van nieuwe kerken. En bestaande kerken staan steeds vaker bloot aan vandalisme, aldus de geestelijk leider. „Er wordt een soort mythisch beeld gecreëerd van rooms-katholieken als vijanden.”
Spanningen in Rusland rond de Rooms-Katholieke Kerk zijn toegenomen sinds de paus het land heeft bezocht en het besluit nam de zogeheten apostolische administratieve eenheden op te waarderen tot volwaardige kerkprovincies. De Russisch-Orthodoxe Kerk klaagt dat de Rooms-Katholieke Kerk probeert leden te werven onder groepen die vanouds orthodox waren. De Rooms-Katholieke Kerk zegt echter niet uit te zijn op „bekeerlingen”, maar pastorale hulp te willen geven aan de naar schatting 600.000 Russische rooms-katholieken. Dat is een kleine minderheid op een bevolking van 144 miljoen, van wie tweederde zich beschouwt als orthodox.