Buitenland

Washington slijpt messen over kwestie Irak

WASHINGTON (ANP) – Politiek Washington maakt zich op voor een bikkelhard gevecht over de toekomst van de Amerikaanse troepen in Irak. Het Witte Huis en het Congres slijpen de messen om de confrontatie aan te gaan over de vraag hoeveel vooruitgang er nou werkelijk is geboekt in het door geweld verscheurde land.

30 August 2007 17:08Gewijzigd op 14 November 2020 05:03

Volgens de toonaangevende krant The New York Times van donderdag groeit het zelfvertrouwen binnen het Witte Huis over de komende confrontatie. President George Bush en de zijnen hebben lucht kunnen happen tijdens het zomerreces en de scherpe toon van juli is een beetje uit het debat weggestorven.„Er is een verschuiving in toon en dat is belangrijk, maar er is altijd een kans dat dat schijn blijkt, net als de paniek van juli die ook minder om het lijf had dan gedacht", aldus strateeg Peter Feaver, die hielp de troepenuitbreiding in Irak van begin dit jaar door de president gestalte te geven. Medewerkers in het Witte Huis reppen over vertrouwen maar waken tegelijkertijd voor overschatting.

„Het gevoel bestaat dat de dynamiek is veranderd. Ik wil geen overmoedigheid uitstralen. Dit is een belangrijk debat en september zal een zeer belangrijke maand worden", aldus een door de krant opgevoerde bron.

Democraten in het Congres laten intussen weten dat ze van plan zijn de in juli ingeslagen weg te vervolgen. Ze zullen opnieuw gaan proberen het Witte Huis te dwingen een begin te maken met een troepenterugtrekking uit Irak. Het redelijk eensgezinde front van juli vertoont echter wat haarscheurtjes. Republikeinse senatoren die zich aan Democratische kant schaarden, zijn terughoudender geworden.

De rekenkamer van het Congres, GAO, werkt evenwel aan een rapport met spijkerharde conclusies die de Democraten weer in de kaart kunnen spelen. De geboekte resultaten blijken veel magerder dan Bush die in de voortgangsrapportage van juli heeft doen voorkomen, aldus The Washington Post.

„Hoewel het Bagdad–veiligheidsplan de vermindering van sektarisch geweld tot doel had, verschillen Amerikaanse diensten van mening of dat ook echt is gebeurd", aldus het rapport. Het aantal aanvallen op Amerikaanse militairen is weliswaar afgenomen, maar die op Iraakse burgers niet. Ook zijn „de capaciteiten van de Iraakse ordediensten niet vergroot".

In de tweede week van september komt het Witte Huis met zijn eindrapportage en zullen de belangrijkste Amerikaanse functionarissen in Irak, generaal Petraeus en ambassadeur Crocker, getuigen. Dat belooft vuurwerk op te leveren.

„We krijgen een serie hoorzittingen en rapporten die zullen zorgen voor de hoognodige dosis realiteit tegenover de verdraaiingen uit het Witte Huis", aldus een zegsman van de Democratische leider in de Senaat, Harry Reid. „Republikeinen kunnen dan wel een zucht van verlichting slaken, maar het is een feit dat ze samen met president Bush op de afgrond afdenderen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer