Kerk & religie

„Overheidsbeleid monumentale kerken wijzigen”

HAARLEM (ANP) - Het bestaande overheidsbeleid ten aanzien van kerken die als monument zijn bestempeld is niet adequaat, meent bisschop Punt van Haarlem.

28 August 2007 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 05:03

Als de overheid een kerk tot monument bestempelt, moet zij volgens hem ook de volle verantwoordelijkheid nemen voor het onderhoud van het exterieur en dat niet aan het desbetreffende kerkgenootschap overlaten. Het kerkgenootschap is geheel verantwoordelijk voor het interieur en beslist over het gebruik van het gebouw, stelt de bisschop voor op de website van het bisdom.In de huidige situatie draagt het kerkgenootschap de verantwoordelijkheid voor het inwendig en uitwendig onderhoud als de overheid het gebouw de status van monument geeft. Dat betekent dat het hoge kosten moet maken voor zo’n kerk, ook al heeft het die, bijvoorbeeld door de ontkerkelijking, niet meer nodig. Bovendien kan het dat geld niet gebruiken om elders kerken te restaureren of nieuwe kerken te bouwen.

Voor Punt zijn er slechts twee keuzemogelijkheden voor overtollige kerken. Zij worden afgebroken of ze blijven als kerk behouden, ook al is de religieuze functie beperkt of wordt die gecombineerd met „enig waardig maatschappelijk gebruik.” Voor verbouwing tot bijvoorbeeld showroom of appartementencomplex voelt Punt niets. Daarmee gaat feitelijk de essentie van het gebouw als kerk verloren.

De kerk in Nederland heeft bovendien religieus hergebruik door niet-christelijke godsdiensten, zoals de islam, in principe uitgesloten „uit respect voor de eigen religieuze traditie die het kerkgebouw in steen en geschiedenis uitdrukt.” Bovendien zou die laatste optie voor de meeste overtollige kerkgebouwen geen soelaas bieden.

Vorige week riep de Task Force Toekomst Kerkgebouwen, een groep burgers die ijvert voor het behoud van kerken, de gemeente Amsterdam en de deelraden op de sloop van kerken te voorkomen. Amsterdam ligt in het bisdom Haarlem. De taskforce wees onder meer op de situatie in Amsterdam-Noord, waar verscheidene katholieke kerken tegen de vlakte dreigen te gaan.

Punt herinnert eraan dat alleen al door verhuizingen en de verandering in de samenstelling van de bevolking het aantal katholieken in Amsterdam van 180.000 tot 70.000 is gedaald. Lang niet al die katholieken komen geregeld in de kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer