GS: Gouda heeft recht op meer grond
GOUDA - De provincie Zuid-Holland lijkt de gemeenten Waddinxveen en Moordrecht nog slechts één kans te geven tot vrijwillige grenscorrecties over te gaan. In een maandag ontvangen brief aan tien gemeenten schaart zij zich achter Gouda, dat delen van andere gemeenten wil inlijven.
Gedeputeerde Staten (GS) zijn het met Gouda eens dat die stad forse problemen kent. De kaasstad heeft een beperkte oppervlakte met bijna de hoogste bevolkingsdichtheid in het land, een sociale problematiek die qua ernst te vergelijken is met die van de grote stad en weinig of geen uitbreidingsmogelijkheden. Het inwonertal loopt bovendien terug en de gemeente heeft zeer weinig groen per inwoner.Gouda wil daarom graag uitbreiden met Distributiepark Doelwijk (van Waddinxveen), de Gouweknoop (van Moordrecht) en Het Weegje (van Waddinxveen) en GS staan daar op inhoudelijke gronden achter, zo laat men, ook richting het ministerie, weten. Met het toevoegen van Doelwijk en Gouweknoop aan Gouda zou ten zuiden van de A12 een logisch, aaneengesloten grondgebied voor Gouda ontstaan. Het Weegje, met groenbestemming en een recreatieve functie, sluit aan op de Goudse Oostpolder, die wordt ontwikkeld als een landschapspark, en zou de broodnodige groenvoorziening van de stad Gouda kunnen versterken.
De bereidheid van buurgemeenten om de woonproblematiek van centrumgemeente Gouda te erkennen en bij te dragen aan oplossingen is gering. Dat blijkt uit eerdere reacties van die gemeenten aan GS, zo staat te lezen in de brief. „Wij zijn er desondanks van overtuigd dat de grenscorrecties geen afbreuk zullen doen aan de ambities, de robuustheid en de toekomstige bestuurskracht van de fusiegemeenten. Wij vragen Moordrecht, Waddinxveen en Gouda om met elkaar in overleg te treden over de precieze omvang en ons daarvoor voor 15 oktober een voorstel te doen”, aldus de brief aan de gemeenten, die met diverse andere gemeenten fusiegesprekken voeren.
GS kondigen aan voor 1 december een definitieve beslissing te nemen over de grenzen van de tien gemeenten in de Zuidplaspolder en omgeving. Een opgelegde grenscorrectie behoort tot de mogelijkheden, wanneer de gemeenten er zelf niet uitkomen.