Chinezen breiden controle internet uit
China gebruikt sinds kort hoger ontwikkelde en duurdere technologie in een poging het groeiende aantal internetgebruikers in het land ervan te weerhouden onwenselijk geachte informatie te raadplegen.
Sinds 1 september worden Chinese gebruikers van de Amerikaanse zoekmachine Google naar een zestal Chinese zoekmachines gestuurd die minder efficiënt zijn. Google heeft een optie waarmee Chineestalig materiaal on line kan worden opgeroepen.
Enkele dagen geleden werden gebruikers van de Amerikaanse zoekmachine Altavista naar dezelfde zwaar gecensureerde Chinese sites gestuurd.
Donderdag werd de toegang tot Google in Sjanghai en Peking zonder toelichting hersteld. Altavista-gebruikers werden niet langer naar elders gestuurd, maar de zoekmachine bleef wel geblokkeerd.
Analisten begrijpen niets van de plotselinge ommekeer, maar die toont wel aan dat de Chinese autoriteiten steeds beter worden in het beheersen van internet.
Een ander nieuw middel van censuur bleef operationeel. Gebruikers begonnen deze week te klagen over een toename van selectieve blokkades. Ze waren wel in staat websites op te roepen, maar kregen geen toegang tot specifieke artikelen of andere politiek gevoelige informatie. Een veelgehoorde klacht is bijvoorbeeld dat gebruikers wel een buitenlandse mediasite kunnen oproepen, maar een blanco scherm krijgen als zij proberen een bepaald artikel, bijvoorbeeld over president Jiang Zemin, in te zien.
De Chinese regering weigert te bevestigen dat de maatregelen, die niet zijn aangekondigd, zijn genomen.
De regering stimuleert het internetgebruik alleen voor economische doeleinden en om het communistisch gedachtegoed te verspreiden. Zij doet haar uiterste best om het gebruik van het internet als bron van vrije informatie en discussieforum in te perken. Het is echter technisch moeilijk alleen maar politieke informatie te filteren. Chinese computerbezitters die internet voor zakelijke doeleinden gebruiken, klagen over de schade die wordt toegebracht. „Zonder de Engelstalige zoekmachines kunnen gebruikers in China niets”, aldus Ben, een 36-jarige werknemer van een buitenlands bedrijf in Sjanghai die internet voor zijn werk gebruikt. Om problemen te voorkomen wilde hij niet dat zijn achternaam werd genoemd.