„Groei protestantisme L-Amerika inheems”
MEXICO-STAD - De groei van het protestantisme in Latijns-Amerika is te danken aan inheemse factoren en personen en niet aan een invasie van buitenlandse zendelingen.
Dat schrijft de Mexicaanse filosoof en publicist Carlos Martinez Garcia deze week in een publicatie van het Spaanse protestantse persbureau ACPress.Hij weerspreekt hiermee een recent artikel in het Spaanse rooms-katholieke dagblad La Razon. Daarin stond dat de groei van de „protestantse sekten” in Latijns-Amerika het gevolg is van „een ware plaag van protestantse zendelingen, die vooral sinds de jaren vijftig van de afgelopen eeuw uitzwermden over het continent.”
Volgens Garcia is de bewering van La Razon historisch gezien onhoudbaar. „Het protestantisme is, in het algemeen gesproken, al bijna anderhalve eeuw stevig gevestigd in de Spaanssprekende landen van Latijns-Amerika”, aldus de filosoof. „De groei van het protestantisme is in principe dan ook te danken aan inheemse factoren en personen, niet aan een invasie van buitenlandse zendelingen. Het is dus niet waar dat het protestantisme in Latijns-Amerika groeit ten koste van het katholicisme.”
La Razon, door ACPress getypeerd als een „katholiek geïnspireerd” en „ultrakatholiek” dagblad, schreef verder dat veel van de „protestantse sekten zich ontwikkeld hebben tot krachtige multinationals, die een uitstekende voedingsbodem vinden onder de armen en onwetenden van het Latijns-Amerikaanse continent.”
Ook dit is bezijden de waarheid, meent Martinez Garcia. Hij wijst erop dat „de meest vermogende religieuze multinational, die eigenaar of aandeelhouder is van veel banken en over de gehele wereld eersteklas politieke contacten onderhoudt, zijn zetel heeft in Rome en de elkaar opvolgende pausen als leider.”
Ook zit de krant er volgens de Mexicaan naast met betrekking tot de historische rol van het katholicisme onder de Maya’s. „Het katholicisme was de godsdienst van de Spaanse overheersers, die deze religie oplegden aan de inheemse volkeren, hen aantastten in hun mensenrechten en hen beroofden van hun rijkdommen.”
Martinez Garcia, die verbonden is aan het Centrum voor de bestudering van het Mexicaans protestantisme, noemt de publicatie in La Razon „vol halve waarheden en hele leugens.”